Energetika doo, državno preduzeće koje Kragujevčane snabdeva toplotnom energijom, nalazi se na listi najvećih gubitaša u Srbiji.

Neto gubitak Energetike u prošloj godini iznosio je 1,21 milijarde dinara, te se ova firma našla na 32. mestu liste od 100 najvećih gubitaša u Srbiji koju je objavila Agencija za privredne registre.

Ukupan gubitak Energetike iznosi 17.259.030.000 dinara i veći je od ukupnog kapitala koji ovo preduzeće poseduje.

Energetika je u vlasništvu Republike Srbije (82,63%) i Fonda za razvoj (17,37%). Preduzeće koje između ostalog snabdeva Kragujevac toplotnom energijom i ima 458 zaposlenih.

Ministarstvo privrede pozvalo je, u julu prošle godine, sve zainteresovane investitore da dostave pismo o zainteresovanosti za učestvovanje u postupku privatizacije subjekta privatizacije Društvo sa ograničenom odgovornošću za proizvodnju i distribuciju energije i fluida  Energetika, Kragujevac.

Međutim, dalje od ovoga u postupku privatizacije Energetike nije se odmaklo.

Zanimljivo je da se broj zaposlenih u Energetici povećao. U prospektu za privatizaciju, objavljenom prošle godine na sajt u Ministarstva privrede navedeno je da Energetika ima 444 radnika.

Pored Energetike, na listi gubitaša nalaze se još nekoliko kragujevačkih firmi– Zastava oružje, Grupa Zastava vozila ad u stečaju, Zastava kamioni doo...