Oružje iz srpske fabrike „Zastava” hit je na ovogodišnjem najvećem svetskom sajmu naoružanja „Shot Show”, koji se održava u Las Vegasu, objavio je srpski portal u SAD „Serbian Times”.

Amerikanci su oduševljeni srpskim oružjem, a najviše se traže srpski pištolji, snajperi i poluautomatske puške.

Nakon što se prošle godine vratila na američko tržište, kragujevačka fabrika je sa svojim programom sportskog i ličnog naoružanja izazvala veliko interesovanje na tom prestižnom događaju. Zastavin štand je jedan od, kako je navedeno, najposećenijih od otvaranja sajma početkom ove sedmice.

- Za nas je ovo prijatno iznenađenje. Gužva na našem štandu ne prestaje, Amerikanci i ostali su oduševljeni dizajnom, a svi se slažu da tako kvalitetno naoružanje po ovako pristupačnim cenama teško može da se nađe, rekao je Ranko Ristić, predstavnik kompanije „Zastava Arms USA”, koja je ekskluzivni partner i zastupnik svih Zastavinih proizvoda, prenosi „Serbian Times”.

Dodaje da su u proteklih godinu dana dobili puno pozitivnih recenzija u najeminentnijim američkim magazinima koji se bave oružjem, dali puno intervjua za američke medije, zbog čega su u Las Vegasu imali rekordan broj poslovnih sastanaka sa najvećim dilerima iz skoro svih američkih država, ali i mnogih država sveta.

- Od prošlogodišnjeg sajma Zastava je po našoj narudžbi u Ameriku izvezla više od 25 tona sportskog naoružanja i delova. Na društvenim mrežama prati nas 20.000 ljudi i taj broj raste iz dana u dan, što takođe svedoči o velikom interesovanju za oružje proizvedeno u Srbiji. Za ovu godinu smo, u skladu sa potraživanjima, planirali značajno povećanje uvoza, ističe jedan od vlasnika „Zastava Arms USA”.

Na njihovom štandu stoje izložene popularne poluautomatkske puške AK-M70, lovačke puške, a tu su i poznati pištolji CZ-999 i EZ9.

U Americi su traženi „kalašnjikovi” sa tradicionalnim drvenim oblogama dok manji broj, uglavnom mladih kupaca, traži polimerske. Pravi hit sajma je kratki automat AK ZPAP92 i ZPAP85, koji se prodaju sa raznim dodacima kako bi se zadovoljili zahtevi kupaca.

Veliko interesovanje je i za snajpersku pušku M91, koja se po prvi put uvozi na američko tržište, a ove godine ta firma je imala i dosta porudžbina starijih modela pištolja, poput Zastava M57A, čuvenog „tetejca”.

Sajam naoružanja Shot Show, inače, nije otvoren za javnost pošto pristup imaju samo ovlašćeni kupci, a svake godine ga poseti više od 65.000 akreditovanih proizvođača i prodavaca sportske, vojne i policijske opreme iz 100 država sveta.

Kako je objavio „Serbian Times”, noć pre zvaničnog otvaranja ukradena su dva pištolja sa štanda Zastave - tetejac i EZ9, što je do sada jedina zabeležena krađa na sajmu sa više od 2.500 izlagača.