Kragujevačke opozicione stranke zahtevaju da se utvrdi ko je odgovoran za likvidaciju Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika u Kragujevcu, te da se odgovorni najstrožije kazne. Oni postavljaju pitanje kako je moguće da se jedna od najznačajnih kragujevačkih zdravstvenih ustanova jednostavno ugasi zbog nečije nesposobnosti, a da pritom niko od nadležnih nije reagovao.

Takođe, oni postavljaju i pitanje zašto nisu podneti završni računi, te zašto niko, nakon upozorenja iz APR-a, u roku od 90 dana, nije reagovao i ispravio sve nepravilnosti.

U Stranci slobode i pravde (SSP) sumnjaju da je reč o nameri da se ugasi Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika (ZZZZR) koji postoji 60 godina, leči više od 30.000 ljudi i zapošljava preko 180 radnika.

– Zahtevamo da se utvrdi da li je reč o namernim previdima, ili je likvidacija primer neviđene neodgovornost, neozbiljnosti i nesposobnosti, rekao je Dalibor Jekić, predsednik Inicijativnog odbora kragujevačkog SSP-a.

On je postavio pitanje gradonačelniku Kragujevca, zašto osnivač (grad Kragujevac) ni nakon godinu dana od preuzimanja Zastavine ambulante nije regulisao pitanje statusa Zavoda.

On je dodao da se protivi rešenju da Zastavina ambulanta postane ogranak Doma zdravlja.

– Zahtevamo da osnuje novi Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika, pošto je ovo jedan od najkvalitetnijih zdravstvenih ustanova u Kragujevcu, kaže Jekić.

U Narodnoj stranci zahtevaju odgovornost direktora Antonia Dimitrovskog, koji je svojim nečinjenjem svesnim ili nesvesnim, urušio i likvidirao Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika

– Pored odgovornosti direktora Zastavine ambulante, zahtevamo i da se utvrdi odgovornost člana gradskog veća Gordane Damnjanović, te da se utvrdi da li je namerno bila neobaveštena o dešavanjima u Zavodu, kaže Gordana Šušić, poverenica NS u Kragujevcu.

Prema njenim rečima, ovo je dokaz da SNS namerno uništava sistem zdravstvene zaštite u Srbije.

U kragujevačkom LDP smatraju da je ovo očigledan dokaz da postoji namera da se upropasti Kragujevac i od grada koji je četvrti po veličini, regionalni i univerzitetski centar napravi najobičnija palanka.

Oni su to naveli u otvorenom pismu Radomiru Nikoliću, gradonačelniku Kragujevca.

U pismu se dalje navodi da su neznanje, nerad, nemarnost, nesposobnost, nezainteresovanost za život Kragujevčana glavne odlike i karakteristike njegove vladavine koja za posledicu ima baš ovakve nemile događaje - kao što je likvidacija Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika

Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite  „Sloga” razmatra da od ponedeljka, 17. juna, pokrene štrajk zbog krajnje neizvesnog statusa više od 180 zaposlenih i njihovih porodica, ali i pacijenata Zastava zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevac.

- Da li je to zbog neznanja, nemara, neodgovornosti ili nečije svesne namere da se prikriju prethodna loša poslovanja i nenamensko trošenje novca, a zatim da se Zavod ugasi ili njegova imovina privatizuje, pitaju iz sindikata.

Sindikat „Sloga” zahteva od nadležnih Ministarstva zdravlja, policije i pravosuđa da hitno reaguju i ispitaju - kako je uopšte moglo da dođe do ovakve situacije.