Grad Kragujevac dužan je bankama blizu 26 miliona evra, a gotovo svi krediti na naplatu su stigli ili stižu ovih dana. Sav ovaj novac utrošen je uglavnom na refinasiranje prethodnih kredita i otplatu dugova.

Grejs period za kredit od 5 miliona evra, uzet u Komercijalnoj banci, i kredit od 2,5 miliona evra uzet u AIK baci, istekao je 28 januara. Nekoliko dana ranije, počela je otplata punog iznosa mesečne rate, i za kredit od 4 miliona evra, koji je grad podigao u Banci Intesa, te kredita od 770.000 evra u Sosiete Ženeral Banci. Ove kredite Kragujevčani će otplaćivati do 2026. godine.

To, međutim, nije sve. U aprilu na naplatu stiže još jedan dug. U pitanju je kredit Unikredit banke od 6,97 miliona evra.

 Povrh svega, Kragujevac ima i još jedan kredit ugovoren sa Evropskom investicionom bankom za obnovu i razvoj iz koga je utrošeno 2,25 miliona evra, a do sada je otplaćeno nešto više od 280.000 evra.

Novac iz ovih kredita uglavnom je utrošen na refinansiranje dugoročnih kredita i plaćanje obaveza prema Preduzeću za izgradnju grada, JKP Vodovod i kanalizacija, Preduzeću za puteve i Direkciji za urbanizam, te finansiranje kapitalnih rashoda.

Jednim od ovih kredita plaćen je objekat Zastavinog servisa, koji bi trebalo da bude pretvoren u novu autobusku stanicu.

Mesečne obaveze grada Kragujevca prema bankama, na dan 25. januara 2019. godine, kada je portalu Pressek odgovoreno na zahtev za dostupnost informacija od javnog značaja, iznosile su 32 miliona dinara. Kad rate svih kredita budu legle, izvesno je da će biti i veće.

Inače, gradski čelnici, nameravaju da ovih dana podignu još jedan, kratkoročni kredit, kojim bi premostili trenutni manjak u gradskoj kasi.

Gradsko veće uputilo je, 17. januara, u skupštinsku proceduru predlog odluke o kratkoročnom zaduživanju grada Kragujevca u 2019. godini u ukupnom iznosu od 250 miliona dinara za finansiranje deficita tekuće likvidnosti, saopštila je gradska uprava.