Kompanija Fijat Krajsler automobili Srbija tražila je dodatnih 80 dana plaćenog odsustva za radnike u Kragujevcu, pa očekuju da će odsustvo koje je trebalo da traje do 18. maja biti najverovatnije i produženo, rečeno je Beti u Samostalnom sindikatu te kompanije.

Predsednik tog sindikata Zoran Marković rekao je da se u četvrtak ili petak očekuje zvanično obaveštenje kompanije o tome da li će se radnici vratiti na posao u ponedeljak ili će odsustvo biti produženo.

On očekuje produžetak plaćenog odsustva s obzirom, kako je rekao, na aktuelnu situaciju sa pandemijom koronavirusa i nestabilnom epidemiološkom situacijom širom Evrope.

Kazao je da je ta kragujevačka kompanija zatražila od Ministarstva rada odobrenje za još 80 dana plaćenog odsustva s obzirom da je iskorišćeno zakonskih 45 dana.

- Smatramo da je ovim dodatnim danima plaćenog odsustva kompanija zapravo pokrila sve dalje prekide u radu pre svega usled nestabilne situacije sa koronavirusom, kao i iz drugih razloga. Nadamo se da ovo novo plaćeno odsustvo neće biti korišćeno u kontinuitetu, već da ćemo u međuvremenu imati i radne dane u fabrici, rekao je Marković.

Kazao je da dodatnih 80 dana plaćenog odsustva zapravo pokriva zajedno sa 15 dana kolektivnog letnjeg godišnjeg odmora pauzu sve do 30. septembra.

Dodao je da je u vezi sa podnošenjem zahteva za odobrenje dodatnog plaćenog odsustva od Samostalnog sindikata traženo mišljenje.

Marković je rekao da je taj sindikat dao pozitivno mišljenje imajući u vidu aktuelnu situaciju sa epidemijom koronavirusa i činjenicu da će radnici imati naknadu za dane kada ne rade.

Dodao je da je poznato da tek dve Fijatove fabrike u Italiji rade i da će najverovatnije biti prolongirane i aktivnosti vezane za kragujevačku fabriku.