Kragujevački gimnazijalci na korak su od putovanja u Ameriku na svetski kup u programiranju Lego robota. Deo novca uspeli su da prikupe sami, a deo će kako je najavljeno obezbediti Vlada Srbije, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Univerzitetom u Kragujevcu.

Da bi otputovali na takmičenje, koje se održava sredinom aprila u Hjustonu, neophodno im je oko 16.000 evra za osnovne troškove.

U akciji prikupljanja sredstava, koju su pokrenuli profesori – mentori, do sada je prikupljeno oko 800.000 dinara.

Prilikom posete premijerke Ane Brnabić Kragujevcu obećano je da će Vlada Srbije, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Univerzitetom u Kragujevcu pomoći kragujevačkim đacima da odu na putovanje.  

Da podsetimo, na takmičenju, održanom 16. marta, u Sloveniji, ekipa PKGang osvojila je prvo mesto za Osnovne vrednosti, i bila je prva od srpskih ekipa na takmičenju. Na osnovu toga dobili su pozivnicu za Svetsko prvenstvo FLL u Hjustonu u Americi koje se održava sredinom aprila.

PKGang  čine Anja Mijailović, Marta Špica, Ivan Grego (učenici VIII razreda Prve kragujevačke gimnazije) i Dunja Mihajlović, Milica Todorović, Milutin Milojković i Mihailo Šundović (učenici I razreda).

Sa učenicima iz tima, od septembra 2018. godine, radila je Katarina Veljković, nastavnica računarstva i informatike, inače proglašena u Top 50 nastavnika sveta na takmičenju Global Teacher Prize ove godine. Zajedno sa njom u realizaciji timskih aktivnosti radile su i profesorke Ljubica Mudrić-Staniškovski, Ana Stanković i Marina Jelenić.

Kragujevački tim radio na projektu Food – inhalator. U pitanju je uređaj kojim se pojačava ukus hrane ubrizgavanjem mirisa hrane u nosnice astronauta ili osobe koja ima oslabljena čula ukusa i mirisa.