Ekipa Prve kragujevačke gimnazije pobednik je Nacionalnog debatnog turnira. Kragujevački gimnazijalci su u finalu, održanom 29. septembra, pobedili tim Četrnaeste beogradske gimnazije u debati čija je tema bila „Najbolji način za očuvanje ekosistema je podivljavanje“.

Četvoročlani tim Kragujevčana činili su Kristina Daničić, Mina Ilinčić, Pavle Antonijević i Mihajlo Krivčević. Ekipu maturanata su pripremale nastavnica fizike Vesna Spasojević i Sanela Ristić Ranković, nastavnica filozofije.

Nacionalni debatni turnir organizovan je u okviru međunarodnog projekta Odyssey (Erasmus+ KA2), čije aktivnosti u Srbiji koordinira Centar za promociju nauke.

Takmičilo se osam srednjih škola iz Srbije. Kragujevačkim gimnazijalcima konkurencija su bili đaci Šeste beogradske gimnazije, Sedme beogradske gimnazije, Četrnaeste beogradske gimnazije,  Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“, Osnovne i srednje škole sa domom učenika „Pero Kuzmjak“ iz Ruskog Krstura, Ekonomsko-trgovačke škole „Paja Marganović“ iz Pančeva i Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša.

U četvrtfinalu debatovalo se o socijalnim mrežama i internetu kao sredstvu za širenje znanja, a u polufinalu o veštačkoj inteligenciji kao rešenju za brojne socijalne i ekonomske probleme za ljude u bliskoj budućnosti.

Inače, cilj projekta ODYSSEY, o okviru koga je održano takmičenje, jeste da razvije veštine argumentacije i poveća interesovanje za predmete iz oblasti prirodnih nauka, tehnologije, inženjerstva i matematike kod mladih kroz organizovanje debatnih takmičenja na teme iz naučnih oblasti.

U ovom projektu iz oblasti obrazovanja koji je otpočeo u oktobru 2018. i traje do marta 2021. godine, učestvuju partneri iz četiri države: Institut za geofiziku Poljske akademije nauka (Poljska), Centar za promociju nauke (Srbija), Centar za otkrivanje energije (Estonija) i Helenski institut za proučavanje retorike i komunikacije (Grčka).

Projektom ODYSSEY rukovodi partner iz Poljske, a koordinator u Srbiji je Centar za promociju nauke. Nacionalni koordinator projekta je Ivan Umeljić iz Centra za promociju nauke.