Hor „Liceum” nije ugašen. Ipak, osnivač i stalni umetnički rukovodilac i dirigent hora Miloje Nikolić nije više njegov član. Ovo je Milan Nikolić potvrdio za portal Pressek.

Naime, na početku 2019. godinu odjeknula je vest da je hor ugašen, a sve, kako se tada pretpostavljalo zbog politike. Polemika na društvenim mrežama pokrenuta je nakon Nikolićeve objave da je „poslednje ponoćno zvono 2018. godine, označilo kraj horske bajke zvane Akademski (gradski) kamerni hor Liceum”.

Ipak, Nikolić u izjavi za Pressek, kaže da hor nastavlja da radi, ali ne pod njegovom dirigentskom palicom.  

- Došlo je vreme da napustim „Liceum” i ta priča je za mene završena. Sporazumno sam raskinuo saradnju - nema loših stvari o kojima bih u ovom trenutku želeo da pričam, istakao je Nikolić za portal Pressek.

- Ako je nešto ostalo nedorečeno, možda je najbolje da se sačeka neka istorijska distanca, rekao je Nikolić.

On je objasnio da je prethodna objava na društevnim mrežama, bila njegova ovogodišnja čestitka i izjava zahvalnosti svim generacijama pevača i prijateljima hora „Liceum” za učinjena dobra dela tokom zajedničkog dvadesetosmogodišnjeg zajedničkog rada – bila je to i ništa drugo.

- U njoj je istaknut pre svega moj lični doživljaj bajkovitog karaktera i vrednosti te saradnje i njenih dostignuća, zasnovan na nabrojanim najznačajnijim argumentima stvarnosti, koji tom doživljaju daju dimenziju realnosti, rekao je Nikolić.

Miloje Nikolić je na društevnim mrežama objavio da je od osnivanja ovog hora ostvareno „preko 27 premijernih konceptualnih celovečernjih programa (12 od njih sa inovativnim elementima horskog teatra) i nekoliko desetina drugih izvedenih kompozicija (dovoljnih za bar još 3 celovečernja koncerta); preko učestvovanja na 52 horska festivala, od toga 25 u inostranstvu, u 13 zemalja na tri kontinenta (Evropa, Azija, Latinska Amerika) i dobijanja 9 nagrada na uglednim međunarodnim takmičenjima (od toga 3 u rangu prvih, odnosno zlatnih); preko realizacije nekoliko stotina koncerata različitih vrsta po gradovima, selima, crkvama i manastirima, zamkovima i tržnim centrima Srbije i inostranstva; preko dvanaest uspešnih sesija unikatnog Međunarodnog festivala kamernih horova i vokalnih ansambala u Kragujevcu, koji smo osmislili i organizovali i u njima učestvovali... Najzad, a ne na kraju, i preko toga što smo dostigli, kao unutrašnji horski standard, iskreno zadovoljstvo zajedničkog pevanja i kreativnog uzbuđenja pri realizaciji složenih, umetnički zahtevnih koncerata, što smo ostvarili mnoga velika prijateljstva, pa i brakove unutar hora, što nas je i publika dugo volela”.

Kako portal Pressek saznaje na mestu dirigenta i umetničkog rukovodioca Akademskog kamernog hora „Liceum” Miloja Nikolića zameniće Marko Nešić.