Ministarstvo kulture i informisanja tužilo je 13 podnosilaca projekata zato što ih nisu opravdali i traži vraćanje 8.680.000 dinara dobijenih na medijskim konkursima ovog ministarstva, piše Udruženje novinara Srbije (UNS).

Prema do sada okončanim sudskim postupcima devet podnosilaca projekata treba da vrate 5.280.000 dinara koje su, od 2015. do 2017. godine, dobili na konkursima Ministarstva kulture.  Među njima je i Televizija Kanal 9 iz Kragujevca.

Na konkursu Ministarstva kulture kragujevačka televizija „Kanal 9“ 2016. godine je za projekat pod nazivom „Radoznalci“ dobila 930.000 dinara.

U presudi Privrednog suda u Beogradu, iz oktobra prošle godine, u koju je UNS-imao uvid, navodi se da je televizija „Kanal 9“ dužna da vrati novac koji je dobila na konkursu Ministarstva kulture.

Televizija „Kanal 9“ se na ročištu izjasnila da „priznaje“ tužbeni zahtev ministarstva u celosti, kao i zahtev za vraćanje novca.

Inače, osim što 2016. godine nije pravdao projekat Ministarstvu kulture, „Kanal 9” je tu godinu završio sa gubitkom od devet miliona dinara.

Ovoj televiziji je u januaru 2018. godine Regulatorno telo za elektronske medije oduzelo dozvolu za emitovanje, jer nije plaćala naknadu za emitovanje programa, koja je u 2016. godini iznosila 1.855.450 dinara.

Pored kragujevačke televizije Ministarstvo kulture i informisanja tužilo je, između ostalih, i izdavače novina „Tibiskus“ iz Uzdina, Kinkindske novine, Vranjske, Radio Antenu iz Čaglavice, TV Jedinstvo, Informativno javno preduzeće Preševo, Agenciju za proizvodnju kinematografskih dela, audio-vizuelnih proizvoda i televizijskih programa JSP Beograd.