Odbornici Skupštine grada Kragujevca će na sednici u petak, 10. decembra, raspravljati o Predlogu odluke o budžetu za 2021. godinu. I dok predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović smatra da je budžet za narednu godinu je „razvojni, podsticajan, lepo isplaniran“, kragujevački odbor Narodne stranke, koja se do sada jedina oglasila ovom po pitanju, tvdi da je budžet „antirazvojni“ jer njime nisu planirane nikakve ozbiljne investicije.

 Budžet za 2022. godinu planiran je u iznosu od oko 9,55 milijardi dinara, što je za 5 odsto više u odnosu na ovu godinu. Gradska vlast evidentno računa na veće poreske prihode, a sa druge strane i na veće rashode kako za zaposlene (10 miliona dinara), tako i za subvencije za koje će biti izdvojeno oko 120 miliona dinara više.

- Nešto više od 2 milijarde dinara predviđeno za investicije, odnosno 21,4% planiranih sredstava. U investicije će svakako ući kompletna adaptacija Šumaričkog jezera, Bubanjskog jezera, izgradnja novih ulica i trgova, gradskih četvrti, realizacija projekta uređenja fasada u najužem gradskom jezgru koji smo započeli u ovoj godini, sanacija fasade zgrade Suda, adaptacija osnovnih škola „Mirko Jovanović“, „Dragiša Luković Španac“, „Đura Jakšić“ i škole u Ramaći. Predviđeno je i izdvajanje za putnu infrastrukturu. Na pozicijama za asfaltiranje i održavanje putne infrastrukture opredeljeno je 200 miliona dinara, kaže Miroslav Petrašinović.

Po njegovim rečima uvećana su i izdvajanja za kulturu, agrarni budžet je udvostručen,

- Predviđena su i veća izdvajanja za dečiju i socijalnu zaštitu i iznosiće 911 miliona dinara, što će dati mogućnost gradu da sufinansira boravak još 200 dece u privatnim vrtićima. Takođe i sredstva namenjena za konkurs za sufinansiranje mera energetske efikasnosti višestruko su uvećana. Ove godine je za konkurs bilo opredeljeno 5 miliona dinara, dok je za narednu godinu planirano 20 miliona dinara, kazao je Petrašinović.

Gradski odbor Narodne stranke u Kragujevcu pak tvrdi da „u nedostatku ozbiljnih kapitalnih ulaganja u nasušne gradske projekte, vlast nastoji da loš rezultat na tom polju kompenzuju kroz sanacije i rekonstrukcije“. Podsećaju i da „gradska vlast u svojim strateškim planovima nema izgradnju novih škola, Domova zdravlja, vrtića, FILUM-a, Narodne biblioteke“.

- U pogledu kreditnih zaduženja u cilju realizacije kapitalnih projekata, želimo da podsetimo građane da je deo kredita iz Evropske banke za obnovu i razvoj namenjen izgradnji autobuske stanice na prostoru “Zastavinog servisa” i dalje nerealizovan. Upitna je bila i sama lokacija izabrana za ovu svrhu, obzirom na mesto gde se decenijama nalazi postojeća autobuska stanica, kažu u Narodnoj stranci.

Inače, tokom javne rasprave o budžetu stiglo je 50 predloga građana, što je dvostruko više nego pre godinu dana. Daleko najveći broj predloga odnosio se na rešavanje postojećih komunalnih problema u gradu, dok  drugo mesto zauzimaju ekološki problemi. Poslednju grupu čine predlozi o rekonstrukciji ili izgradnji potpuno novih objekata kao što su Dečiji kulturni centar, novo obdanište, moderan Klinički centar, uređenje hipodroma, izgradnja južne obilaznice, stadiona u Vinogradima ili saniranje nadvožnjaka u Ulici dr Jovana Ristića. (Vidi LINK)

Priliku da učestvuju u kreiranju budžeta ove godine su imali i kragujevački srednjoškloci. Đaci svake od 10 kragujevačkih srednjih škola birali su šta bi trebalo da se finansira kako bi se poboljšali uslovi rada njihove škole. a te namene u budžetu grada Kragujevca za narednu godinu planirano je pet miliona dinara, tako da svaka škola ima na raspolaganju 500.000 dinara.