Vlada Srbije objavila je program paketa mera koje za cilj imaju smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom koronavirusa i podršku privredi Srbije. Kragujevački preduzetnici i privrednici, ipak sa nestrpljenjem očekuju precizinije informacije kako će predložene mere u praksi biti sprovede, jer kako kažu, u ovom momentu postoji mnogo nedoumica.

Većina preduzetnika u gradu na Lepenici ima mnogo problema da u ovim uslovima održi posao. Mnogi su bili primorani da zatvore radnje, ili pređu na alternativna rešenja.

-  Posao je ubijen totalno. Prodaja je opala za 75% uz povećano angažovanje, a troškovi su ostali isti. U pitanju je porodični posao. Naša petočlana porodica i ja potpuno zavisimo od toga, plus porodice naših zaposlenih. Imamo zaposlenih i jednog studenta koji radI po ugovoru. Trenutno je veliki problem da se produži ugovor radnicima koji su na određeno vreme prijavljeni. Radnici sada rade skraćeno, kaže vlasnica jednog kragujevačkog restorana brze hrane, koji u ovom momentu radi isključivo šaltersku prodaju i dostavu.

U problemu su i frizerski i kozmetički saloni, kafići, različite uslužne delatnosti. Ivana Jevrić, vlasnica, agencije „Super mama“, koja se bavi posredovanjem u pružanju usluga čuvanja i animiranja dece, ovih dana je na prinudnom odmoru jer je posao potpuno stao.

- Prihodi u martu su bili takvi da nisam sigurna kako ću nadalje plaćati poreze i doprinose kao i fiksne troškove koje imam, a koji iznose oko 50.000 dinara. Najavljeno odlaganje plaćanja poreza i doprinosa neće mi puno značiti, jer ću jednom svakako morati da ih platim, kaže Ivana Jevrić.

Goran Radosavljević, profesor javnih finannsija na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju u Beogradu, smatra da su odlaganje plaćanja doprinosa i plaćanje minimalne zarade zaposlenima mere koja će najviše pomoći preduzećima koja imaju veći broj zaposlenih.

- Odlaganje poreza je takođe mera koja će više pomoći malim i srednjim nego mikro preduzećima. Mikro predizeća i preduzetnici sa druge strane imaju relativno visoke fiksne troškove, a teško mogu da dođu do kredita za likvidnost. Mislim da su oni u najtežoj situaciji, a bojim se da će ih većina mera zaobići ili će biti veoma teško da ih dobiju. Tu naroćito mislim na vlasnike tih mikro preduzeća i preduzetnike. Dodatni problem predstavlja to što nekako svi moraju da prežive do sredine maja kada se očekuje da sredstva krenu. Bojim se da će do tada mnogi nestati, rekao je za portal Pressek Radosavljević.

Unija poslodavaca Srbije apelovala je na Vladu Srbije i sve nadležne relevantne institucije i organizacije da sve ekonomske mere budu hitno detaljno i jasno formulisane i primenjene, jer u suprotnom neće imati efekta.

- Mere moraju biti donete uz konsultaciju sa predstavnicima privrede, da budu jasno formulisane i nedvosmislene, da ne predviđaju komplikovane procedure i dokumentaciju koju nije moguće prikupiti u kratkom roku, da ne isključuju jedne druge, te da se hitno krene sa njihovom primenom, jer u suprotnom pomoć koju privreda očekuje neće imati efekta, navode u Uniji poslodavaca Srbije.

Unija poslodavaca smatra da isplata naknada zaposlenim licima u visini minimalne zarade treba da se odnosi na sve preduzetnike, zaposlene kod istih, kao i zaposlene u mikro, malim, srednjim, ali i velikim preduzećima, i to kako u privatnom sektoru, tako i u državanim preduzećima, kao i organizacijama koje se bave predstavljanjem, zaštitom i unapređenjem položaja zaposlenih i poslodavaca. Ova naknada treba da bude isplaćivana počevši od 10. aprila 2020. godine

Odlaganje rokova plaćanja komunalnih usluga za vreme trajanja vanrednog stanja, kao i smanjenje cena, produženje roka za predaju pazara na 10 dana, jer u situaciji vanrednog stanja je često nemoguće na dnevnom nivou, odlaganje primene odredaba člana 85. Zakona o porezu na dohodak građana kojima se uvodi test samostalnosti preduzetnika, odlaganje primene obaveze QR i bar-kodova, ukidanje lokalnih komunalnih taksi i sličnih parafiskalnih nameta tokom perioda trajanja vanrednog stanja, neke su od dodatnih mera za koje Unija poslodavaca smatra da bi trebalo da budu uvedene.

Mere za pomoć preduzetnicima koje je najavila Vlada Srbije

Odlaganje plaćanja poreza i doprinosa, obezbeđivanje minimalne zarade za zaposlene, jeftiniji krediti privrednim subjektima osnovne su mere za pomoć preduzetnicima i privredi, koje su ministar finansija Siniša Mali i predsednik RPK Marko Čadež, predstavili na prošlonedeljnoj konferenciji za novinare.

Od predloženih mera koje se odnose na preduzetnike najznačajnije su odlaganje plaćanja poreza i dopinosa na zarade, uz kasniju otplatu na rate, najranije od početka 2021. godine, kao i direktna pomoć preduzetnicima koji se paušalno oporezuju i koji plaćaju porez na stvarni prihod, mikro, malim i srednjim preduzećima u privatnom sektoru – uplata pomoći u visini minimalca (za vreme trajanja vanrednog stanja), i za velika preduzeća uplata pomoći u visini 50 odsto minimalca za zaposlene kojima je rešenjem utvrđen prestanak rada (član 116 i 117. Zakona o radu).

Tu su još i direktna davanja preduzećima, isplatu pomoći u visini minimalne zarade za preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća, odnosno subvencije 50 odsto minimalne zarade velikim preduzećima, čiji zaposleni su poslati na prinudni odmor, zbog smanjenog obima poslovanja ili potpune obustave rada.