Sindikalna organizacija Zastava oružja uputila je danas otvoreno pismo ministru odbrane Nebojši Stefanoviću. U pismu koje potpisuje predsednik ovog sindikata Dragan Ilić, ponovo se od ministra zahteva da smeni predsednika Nadzornog odbora.

Pismo prenosimo u celosti:

Obraćamo Vam se ovim putem jer Ministarstvo odbrane i dalje ignoriše zahteve radnika fabrike da smeni pukovnika Vojske Srbije Ivicu Marjanovića koji već petu godinu predsedava Nadzornim odborom fabrike Zastava oružje AD.

Zahtevi radnika fabrike za smenu su utemeljeni na neoborivim činjenicama i Sindikat ponovo upozorava i zahteva da Ministarstvo odbrane uzme u obzir brojne pritužbe Sindikata, stručne javnosti i inženjera fabrike koji su brojnim pismenim i usmenim sugestijama argumentovano upozoravali na do sada nezabeležen način upravljanja fabrikom gde su navođeni brojni primeri zloupotrebe upravljačke funkcije i neprimerenog načina rada predsednika Nadzornog odbora.

Odgovornost Nadzornog odbora ogleda se u devastiranju i razaranju fabričkog sistema kao rezultat stalnih i protivstatutarnih smena izvršnih direktora, brojnih smena nižeg rukovodećeg kadra, mešanja u rukovodne nadležnosti, kao i kršenje fabričkog Statuta.

Kao predsednik Nadzornog odbora učestvovao je u donošenju niza odluka štetnih po fabriku gde su odobravane donacije u višemilionskim iznosima, iako fabrika posluje u izuzetno složenim finansijskim okolnostima, što je uzrokovalo da pored svih finansijskih obaveza radnicima fabrike nije povezan staž.

Radnici fabrike smatraju da Nadzorni odbor ima obavezu, ne samo zbog visokih nadoknada koje prima za svoj rad, već i zbog toga što su delegirani od strane države koja je većinski vlasnik fabrike, da poštuju Zakon o privrednim društvima koji ih obavezuje da deluju u najboljem interesu preduzeća i da poslove obavljaju savesno i da se prema fabrici odnose i ponašaju sa pažnjom dobrog domaćina.

Svedoci smo da je već godinama prisutna potpuna privatizacija javne funkcije a koja bi trebalo da se obavlja isključivo u javnom interesu.

Ključne i strateške odluke po fabriku donošene su telefonskim putem tako da je procena imovine fabrike usvojena na telefonskoj sednici, što je za rezultat imalo višestruko umanjenje vrednosti 45 hektara fabričkog zemljišta koje se nalazi u najužoj gradskoj zoni, kao i umanjenje vrednosti objekata i fabričke opreme.

Nadzorni odbor je odgovoran i za promašaj u realizaciji razvojnih zadataka, promašaje prilikom kupovine fabričke opreme koja danas ne daje efekat podizanja proizvodnog kapaciteta i, po mišljenju stručne fabričke javnosti, takvi promašaji se mere iznosima od nekoliko miliona evra, i sve to nije bio dovoljan razlog da se preispita rad predsednika Nadzornog odbora.

Politika konfilikta sa radnicima fabrike, Sindikatom, menadžmentom i predstavnikom  radnika u Skupštini preduzeća, govori da se predsednik Nadzornog odbora potpuno otuđio i da nastavlja dalje urušavanje fabričkih vrednosti razaranjem sistema komunikacije, rušenjem međuljudskih odnosa i kršenjem svih dosadašnjih pravila koja regulišu minimum funkcionisanja fabričkog sistema zbog čega je fabrika dovedena u težak položaj.

Rezultat takvog upravljanja i nepoštovanja fabričkih procedura su gubici od preko 40 miliona dolara ostvareni samo od 2017. godine od kada je Ivica Marjanović predsednik Nadzornog odbora, što je doprinelo da  ukupni gubici preduzeća prelaze 18 milijardi dinara.

Sindikat već dugo ukazuje da je ulagana i potrošena ogromna energija Nadzornog odbora na periferne stvari (smene rukovodstva, nabavka neodgovarajuće i skupe zaštitne opreme, odobravanje višemilionskih donacija, progon članova Samostalnog sindikata, mobingovanje radnika, gušenje sindikalnih prava i sloboda...), dok su poslovi od strateškog značaja za fabriku koji se tiču proizvodnje bili u drugom planu iako je finansijski rezultat ostvarivan u zoni gubitka, zbog čega su takvi bilansi imali direktne posledice na položaj preduzeća.

Sve veći gnev kod radnika stvara i činjenica da je Ministarstvo gluvo na fabričke probleme i da iza ovakvog načina upravljanja Nadzornog odbora stoji Nenad Miloradović pomoćnik ministra odbrane za koga Ivica Marjanović kaže da je njegov zaštitnik. Zbog toga je sve veći pritisak radnika da se što pre organizuje protest u Beogradu kako bi se Ministarstvu primakli fabrički problemi i iskazalo nezadovoljstvo zbog politike koja se od strane Ministarstva vodi prema fabrici.

Pozitivan preokret i razvoj fabrike neće biti moguć ako se ne smanji negativno dejstvo Nadzornog odbora što za rezultat ima krizu komunikacije, krizu međuljudskih odnosa, krizu finansija, krizu dijaloga sa Sindikatom, krizu poštovanja ličnosti i krizu upravljanja troškovima.

Očekujemo da će Ministarstvo odbrane uvažiti obraćanje Sindikata i radnika fabrike pokretanjem mehanizama za otklanjanje teškoća u kojima danas funkcioniše fabrika Zastava oružje AD.