Kragujevački ugostitelji zatražili su juče od Vlade Srbije da odbije predlog o ograničavanju rada ugostiteljskih objekata do 20 sati, kao i da se preispita mera koji se odnosi na fizičku distancu od dva metra u restoranima.

Pooštrene mere su predviđene odlukom o proglašenju vanredne situacije na celoj teritoriji grada Kragujevca zbog alarmantnog povećanja broja zaraženih virusom Covid-19.

Ugostitelji su se okupili ispred Skupštine grada Kragujevca odakle su poručili da će, ukoliko se Vlada ogluši o njihove apele, podneti pojedinačne zahteve protiv grada i republike za naknadu izmakle dobiti nastale zbog administrativnih ograničenja u slobodi preduzetništva i ostvarivanju prava na rad.

Predstavnik okupljenih ugostitelja Petar Veinović rekao je da protest ispred Skupštine gada nije politički motivisan, već da je to borba za egzistenciju.

- Nama je pod ovakvim uslovima praktično onemogućeno da radimo, zarađujemo i izdržavamo svoje porodice. Ugroženo je i naše poslovanje jer nismo radili tokom vanednog stanja, a za taj period sada treba da plaćamo prispele račune, rekao je Veinović.

U peticiji koja je upućena Vladi Srbije i kragujevačkom Kriznom štabu, ugostitelji ističu da nije bilo osnova za donošenje mere koja se odnosi na rad ugostiteljskih objekata od 7 do 20 sati, jer u Srbiji postoje „ugroženije sredine” u kojima ove mere nisu uvedene.

Podseća se da slične ili srodne delatnosti poput trgovinskih lanaca nisu ograničene u pogledu dužine trajanja radnog vremena, pa čak ni prostorne udaljenosti i fizičke distance između dve osobe, čime je ugostiteljska delatnost dovedena u neravnopravan položaj sa istim ili sličnim granama privređivanja.