„Ovo je institucionalna zloupotreba maloletne dece u političke svrhe”, „ko prihvati da vodi đake na ovo, slobodno može da ide četvoronoške”, „naša deca će služiti kao dekor lokalnim stranačkim aktivistima na dočeku predsednika” – ovo su samo neke od reakcija na dopis koji je juče stigao svim osnovnim i srednjim školama u Kragujevcu.

U njemu se škole pozivaju da organizuju dolazak učenika na vojnu paradu, koja će 28. juna biti održana na prostoru između stadiona „Čika Dača” i Muzeja „21. oktobar“, a kojoj će kako je najavljeno prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Potrebno je da sve škole povedu učenike na tu manifestaciju, i to osnovne škole učenike od četvrtog do osmog razreda, a srednje škole učenike svih razreda. Učenici sa nastavnicima bi trebalo da mesta za posmatranje parade zauzmu najkasnije u 12 časova i 30 minuta. Učenicima od prvog do trećeg razreda osnovne škole preporučiti da paradi prisustvuju u pratnji roditelja.

Za prevoz učenika i nastavnika iz škola koje su udaljene od mesta održavanja parade biće obezbeđen prevoz. Zbog toga je potrebno da najkasnije do četvrtka, 24. juna do kraja radnog vremena, na mejl Školske uprave pošaljete podatke o broju učenika i nastavnika koji će prisustvovati ovoj manifestaciji, navodi se u dopisu koji potpisuje rukovodilac Školske uprave Goran Joksimović.

Unija sindikata prosvetnih radnika Kragujevca poručila je u svom saopštenju nastavnicima da „ne pristaju  na obavezu da dolaze  na tu, ili slične vrste parada“ te „da tog dana podele đačke knjižice i svedočanstva svojim učenicima, uruče zaslužene nagrade za izuzetne rezultate u radu i učenju i da im požele prijatan i srećan raspust“.

- Našim kolegama u nekim školama koji stidljivo prosleđuju obavezu prisustva vojnoj paradi svojim đacima u i mejl porukama, poručujemo da se uzdrže. Ostavimo njihovim roditeljima da procene neophodnost ili značaj prisustva ovakvom skupu. 

Ukoliko bude imperativnih naređenja po kojima mora da se uzme učešće ili prisustvuje u kojekavkvim paradama, ukoliko dođe do pretnji posledicama odbijanja, Unija sindikata prosvetnih radnika Kragujevca će svakom kolegi obezbediti ne samo pravnu, već svaku drugu potrebnu zaštitu, navodi se u saopštenju USPRK.

Za lokalne odbore opozicionih političkih stranaka dodatni problem predstavlja činjenica da se đaci organizovano dovode na manifestaciju kojoj će prisustvovati Aleksandar Vučić.

-  Javnosti poznata politika kulta ličnosti Aleksandra Vučića, potezom trebovanja dece za popunjavanje brojčanog stanja špalira za slikanje, prevazilazi sve njegove do sada viđene propagandističke zahvate. Stranka slobode i pravde apeluje na roditelje i prosvetne radnike da se odupru zloupotrebi dece za potrebe pravljenja novog Tita u liku Aleksandra Vučića. Klicanje i idolopoklonstvo nije ni za jedno dete ni za svu našu decu, kaže se u saopštenju Stranke slobode i pravde.

Iz Gradskog odbora Narodne stranke u Kragujevcu poručuju:

- Ne želimo da naša deca popunjavaju upražnjena mesta SNS navijača koji tradicionalno prate predsednika na njegovim turnejama, pozivaju pri tom Gorana Joksimovića, rukovodioca Školske uprave da javno saopšti ko mu je naredio da ovaj poziv pošalјe školama.

Kako portal Pressek nezvanično saznaje dopis je poslat na inicijativu lokalne samouprave. Nešto slično potrvrđuje se i u izjavi Ministarstva prosvete listu Danas.

– Školske uprave Ministarstva prosvete na zahtev jedinica lokalne samouprave obaveštavaju škole o zvaničnim događajima koji se organizuju na teritoriji te lokalne samouprave ili regiona. Budući da je reč o manifestaciji koja se odnosi na Vojsku RS upućen je poziv školama, ali nema obaveznosti s obzirom da su deca 28. juna na raspustu, rečeno je Danasu u Ministarstvu.