Kragujevački đaci, studenti, lekari, profesori osvajali su tokom 2023. godine brojna priznanja i nagrade u zemlji i nostranstvu. Ovo su neki od Kragujevčana i Kragujevčanki na koje smo bili ponosni i zbog kojih smo se radovali tokom prethodnih godinu dana:

Kragujevački gimnazijalac osvojio bronzanu medalju na svetskom takmičenju u Tokiju

Učenik Prve kragujevačke gimnazije, specijalizovanog matematičkog smera, Sava Todorović osvojio je bronzanu medalju na Svetskoj fizičkoj olimpijadi održanoj u Tokiju. (Vidi LINK)

Lekarka iz Kragujevca među pet najboljih mladih neuroradiologa u Evropi

Doktorka Valentina Opančina iz Kragujevca našla se među pet dobitnika ovogodišnje nagrade Evropske škole radiologije, iz oblasti neuroradiologije. (Vidi LINK)

Glumica Knjaževsko srpskog teatra pobednica ovogodišnjeg Hartefaktovog konkursa

Marija Rakočević pobednica je konkursa za najbolji savremeni angažovani celovečernji dramski tekst, koji organizuje Hartefakt. Ona je nagradu dobila za komad „Žena veže rep”. (Vidi LINK)

Kragujevčanka pobednica velikog finala Akademije preduzetništva

Hristina Lazarević Milošević iz Kragujevca, farmaceut po struci, osvojila je prvo mesto na takmičenju Akademije preduzetništva sa aplikacijom „Izbegni aditive”. (Vidi LINK)

Kragujevački đaci vicešampioni Balkana u programiranju lego robota

Tim Prve kragujevačke gimnazije osvojio je drugo mesto u generalnom plasmanu na finalnom takmičenju First Lego League Adria, koje je održano 18. marta u Ljubljani (Slovenija). (Vidi LINK)

Kragujevački gimnazijalci pobednici takmičenja Most matematike

Ekipa Prve kragujevačke gimnazije osvojila je dva pehara, jedan na državnom, a drugi na međunarodnom takmičenju „Most matematike“ održanom krajem maja u Vrnjačkoj Banji. (Vidi LINK)

Svetozarci osvojili 5 nagrada na međunarodnom takmičenju iz informatike

Učenici kragujevačke Osnovne škole „Svetozar Marković“ osvojili su 5 nagrada na 8. Međunarodnom takmičenju talentovanih učenika iz informatike INFOS2023 održanom juče u Boru. (Vidi LINK)

Osmaci Prve kragujevačke gimnazije vicešampioni takmičenja Dizajnton

Tim učenika osmog razreda Prve kragujevačke gimnazije osvojio je drugo mesto na ovogodišnjem Globalnom dečijem dizajnatonu. (Vidi LINK)

Kragujevački đaci pobednici takmičenja Znanjem za budućnost

Učenici Osnovne škole „Svetozar Marković” osvojili prvo mesto na okružnom takmičenju „Znanjem za budućnost”. (Vidi LINK)

Đaci OŠ Miloje Simović pobednici opštinskog takmičenja Pažljivkova smotra

Učenici OŠ „Miloje Simović” osvojili su prvo mesto na opštinskom takmičenju u poznavanju pravila i bezbednosti u saobraćaju „Pažljivkova smotra“. (Vidi LINK)

Miloš Kovačević dobitnik Svetosavske nagrade Univerziteta u Kragujevcu

Dobitnik Svetosavske nagrade za životno delo Univerziteta u Kragujevcu, 2023. godine je dr Miloš Kovačević, redovni profesor Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu. Svetosavsku nagradu za izuzetna postignuća ove godine dobio je dr Veljko Marinković, redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu. (Vidi LINK)

Najlepše dvorište u 2023. ima porodica Mrvić iz Šumarica

Tabla sa natpisom „Najlepše dvorište 2023” postavljena u domaćinstvu porodice Mrvić u naselju Šumarice, ovogodišnjeg pobednika manifestacije „Otvorena dvorišta“, koju sa partnerima realizuje Gradska turistička organizacija. (Vidi LINK)