Solidarnost je naša snaga, poručili su Kragujevčani okupljeni na Đačko trgu. Njih nekoliko stotina, ponovo su se okupili u subotu, 4. januara, na godišnjicu prvog protesta pod parolom 1 od 5 miliona. Okupljenim Kragujevčanima su se obratili Marinika Tepić, Biljana Stojković i Srđan Milivojević.

Marinika Tepić poručila je okupljenim Kragujevčanima da moraju biti solidarni i čuvati zajedništvo, jer je zajedništvo i solidarnost spasilo uzbunjivača Aleksandra Obradovića.

- Podržite onoga kome prete zato što ne želi da uđe u autibus da ode u neko drugo mesto da bi aplaudirao vođi, rekla je Tepić, dodajući da se plaši za sve ljude koji pružaju otpor i zato je solidarnost neophodna.

Profesorka Biljana Stojković, rekla je da uplašeni ljudi predstavljaju „hranu ovog režima“, ali i da postoje oni koji prevazilaze strah, te da „kada smo solidarni, oni se plaše nas“.

Srđan Milivojević obratio se okupljenima rečima da je Srbija postala „megacirkus kojim vlada megaklovn“, ali da je upravo „plamen slobode upaljen pre godinu dana na protestima osvetlio afere Krušik, Jovanjica, lažnih diploma“. Aludirajući na nesreću na naplatnoj rampi kod Doljevca skraćenu SNS nazvao je „Strankom nestalih snimaka“.

Milivojević se osvrnuo i na odnos predsednika Vučića prema aktuelnoj situaciji u Crnoj Gori rekavši da „on nije dostojan ni da brani srpstvo, ni pravoslavlje“, jer je to „čovek koji je od Gazimestana napravio parking za tenkove, a od Dečana dijasporu“.

- Nećemo dozvoliti da Crnom gorom pokriju aferu Krušik, Jovanjica, rekao je MIlivojević.

Da podsetimo, protesti u Kragujevcu su „zamrznutu” 5. oktobra, 2019, nakon 40. okupljanja Kragujevčana. Prvi protest u Kragujevcu održan je 5. januara 2019. Tada je kragujevačkim ulicama prošetalo oko 3.000 ljudi. Najmasovniji protesti održani su 16. februara, nakon hapšenja Kragujevčanina Slobodana Stefanovića, koji je nosio „vešala” sa „penzionerom” na kraju omče.

Novo okupljanje pod parolom 1 od 5 miliona najavljeno je za sledeću subotu, 11. januar.