Kragujevčanin Lazar Belošević postao je svetski šampion u mrtvom dizanju tegova na prvenstvu održanom u Slovačkoj. On je pobedio sa podignutih 320 kilograma u kategoriji do 110 kg.

Na takmičenju je učestvovalo oko 1.000 sportista iz celog sveta, a Lazar kaže da je konkurencija bila prilično jaka. On je pre nekoliko meseci trijumfovao i na prvenstvu Evrope u svojoj kategoriji. Ističe da je kragujevački pionir na takmičenjima u powerliftingu.

- Powerlifting nije postojao u Kragujevcu dok ja nisam počeo da se takmičim. Ima snažnih momaka ovde, ali niko od njih nije izlazio na takmičenja. Bio sam prvi koji se oprobao i pre par godina sam postao, najpre juniorski prvak države, a zatim su usledila seniorska takmičenja. Nizao sam mnogo uspeha i medalja. Nakon toga sam počeo da spremam druge powerliftere, objasnio je Lazar.

On je za portal Pressek rekao da se ekipa iz Kragujevca godinama takmičila za klubove u drugim gradovima, a sada i kod nas postoji sportsko udruženje „Gvozdeni vukovi”, čiji je on osnivač.

Ima, kako kaže, dosta članova, ali se njih desetak takmiči na republičkom i međunarodnom nivou, od kojih je on za sada najuspešniji, kao evropski i svetski prvak u mrtvom dizanju tegova.

Lazar radi kao trener u teretani Park, a kaže da odlaske na takmičenja sam finansira. Iako postiže zavidne rezultate, ističe da nema podršku ni lokalne samouprave ni sponzora.

- Finansirao sam sam odlazak na svetsko prvenstvo i morao sam mnogo da radim kao trener poslednjih godinu dana, koliko su i trajale pripreme, kako bih mogao da sve platim. Nisam imao pomoć. Ima još dosta potencijala koji bih mogao da se ostvarim kada bih naišao na razumevanje lokalne samouprave i privrednika iz Kragujevca koji bi možda pomogli kada bi malo obratili pažnju na ovaj sport, kaže Lazar.

Dodaje da se u celoj Srbiji nedovoljno ulaže u sport. On je skoro osnovao svoje sportsko udruženje, pre odlaska na svetsko prvenstvo je razgovarao sa nadležnima iz gradske uprave i dobio obećanje da će dobiti podršku od naredne godine ukoliko postigne dobar rezultat, pa mu sada ostaje da se nada da će oni to obećanje ispuniti.

Powerlifting je sport snage koji se sastoji iz tri discipline koje su zapravo različite tehnike dizanja tegova – čučanj, ravni potisak sa klupe, odnosno popularni bench press koji je inače najzastupljenija disciplina u Srbiji i mrtvo dizanje tegova.

Postoje takmičenja u kojima se sportisti nadmeću posebno u svakoj od konkurencija, ali i ona u kojima su zastupljene sve zajedno, a rezultati se sabiraju.