Ljubica Marić, prva srpska kompozitorka, dobiće svoj mural u Kragujevcu. Mural će biti oslikan na zidu gradske dvorane Šumadija, u Ulici Save Kovačevića, a biće površine 16 kvadrata, 4x4 metra.

Izrada murala se planira u februaru i martu, u okviru obeležavanja Međunarodnog dana žena.

Svi zainteresovani street art umetnici, koji žele da učestvuju u izradi murala Ljubici Marić mogu poslati kratak CV na engleskom, ilustraciju prethodnih radova i skicu za predloženi mural.

Prijave i/ili zahtev za dodatne informacije slati na: nlmurali@gradbeograd.eu.

Konkurs je otvoren do 30. januara 2022. godine.

Ljubica Marić je rođena u Kragujevcu 1909. godine. Violinu je počela da uči od svoje jedanaeste godine, a potom je počela da se bavi i kompozicijom. Na Muzičkoj akademiji u Beogradu, kompoziciju je učila kod profesora Josipa Slavenskog i Miloja Milojevića. Diplomirala je na dva odseka, za violinu i kompoziciju, i postala prva osoba koja je diplomirala kompoziciju u Srbiji.

Studije muzike nastavila je na Praškom konzervatorijumu, gde je, pored odseka za violinu i kompoziciju, završila i studije na odseku dirigovanja u klasi Nikolaja Malka i tako postala jedna od prvih žena dirigenata u Evropi.

Posle toga je upisala studije klavira na Državnom konzervatorijumu u Berlinu, u klasi Emila Selinga. LJubica Marić je bila profesor Muzičke škole „Stanković“, a zatim i profesor Muzičke akademije u Beogradu.

Ova heroina je dobitnik brojnih nagrada, među kojima je i Oktobarska nagrada za životno delom 1996. godine. Za dopisnog člana SANU izabrana je 1963., a za redovnog 1981. godine.

Inače, ovaj mural biće urađen u okviru projekta „Izuzetne žene Srbije”, ambasade Kraljevine Holandije u saradnji sa Centrom za Ženske studije, Kulturnim centrom GRAD i gradovima u Srbiji, među kojima je i grad Kragujevac.