Po evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Kragujevcu je 16.602 nezaposlenih, najviše onih sa 4. i 5. stepenom stručne spreme i onih bez zanimanja.

Neki od njih posao su mogli da potraže na Sajmu zapošljavanja koji je Nacionalna služba za zapošljavanje organizovala u prostorijama kragujevačkog Crvenog krsta. Poslodavci, njih 21 iskazali su potrebu za preko 300 radnih mesta, što je manje od 2% od ukupnog broja nezaposlenih.

- Veliki je odziv građana. Imamo 21 poslodavca, preko 300 radnih mesta. Najviše se traže proizvodna zanimanja mašinske struke do četvrtog stepena, zatim visoka stručna sprema mašinski inženjeri, ekonomisti, zatim imamo vaspitače, kuvare, konobare, mesare i trgovce. Od ukupnog broja nezaposlenih sada je 19% mladih, a pre dve, tri godine ih je bilo skoro 22%, rekla je za portal Pressek Gorica Bačanin, direktora Filijale kragujevac NZS.

Nezaposleni su imali priliku da na Sajmu zapošljavanja daju poslodavcima svoje radne biografije, a posao su ponudili Milanović industries group, Simens, Trigano prikolice, Kuč company, Fori textil, Berteks tekstil, Yanfeng, Trnava promet i drugi. Takođe, Kragujevčani su mogli i da se upoznaju sa uslugama Nacionalne službe za zapošljavanje i saznaju kako da potraže posao.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje krajem oktobra je u Kragujevcu bilo 16.602 nezaposlenih, od toga 60% čine žene. Više od polovine onih koji nemaju posao čine građani bez zanimanja i oni sa četvrtim i petim stepenom stručne spreme.

Oko trećine ukupnog broja nezaposlenih su Kragujevčani starosti preko 50 godina starosti, dok mladi čine 19 odsto. Iz Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da je situacija bolja nego prošle godine, kada je na spisku nezaposlenih bilo 2.011 više Kragujevčana nego sada.