Kragujevački vatrogasci su od početka godine na teritoriji grada intervenisali već 311 puta, što je daleko više u odnosu na isti period prošle godine kada je ukupno registrovano 698 požara. Na povećan broj intervencija uticao je nedostatak padavina odnosno lepo vreme tokom februara i marta koje su građani iskoristili da na njivama i placevima spale ostatke biljnog otpada, ali i svest sugrađana da prijave uočeni požar.

Zbog toga je građanima, upućen apel da budu oprezni i ne spaljuju otpad na otvorenom zbog opasnosti od širenja vatre.

Kako je dosadašnja praksa pokazala apeli nisu dovoljno, a ideja je da se nađe drugi način za uklanjanje biljnih ostataka. O tome će stručne službe i Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj razgovarati sa poljoprivrednicima u cilju edukacije i promene navika.

- Verujem da će intenzivna kampanja o štetnosti spaljivanja ostataka strnih useva i podela edukativnih flajera imati efekta na podizanje nivoa svesti bezbednosne kulture i smanjiti broj intervencija na otvorenom, poručio je komandant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

Plan preventivnih mera, koji podrazumeva uključivanje kompletne javnosti ali i medija, sprovodiće se tokom leta, a glavna kampanja u periodu žetve, jer je to jedan od najkritičnijih perioda kada dolazi i do samozapaljenja.