Narodna stranka (NS) u Kragujevcu zatražila je od gradske vlasti da obustavi postupak javne nabavke i da se posao rekonstrukcije 98 autobuskih stajališta dodeli, bez tendera, preduzeću Šumadija DOO koje zapošljava osobe sa invaliditetom.

Iz ove stranke postavili su pitanje nadležnima u lokalnoj samoupravi zbog čega je uopšte raspisana javna nabavka za stajališta, kada su iz preduzeća Šumadija DOO, još u avgustu 2019. godine izjavili da su dobili taj posao.

Kragujevački Narodnjaci su naveli da je grad za kupovinu Šumadija DOO, bivšeg Šumadija DES-a, 2019. godine iz budžeta izdvojio 70 miliona dinara.

U ovoj stranci se protive i tome da se gradski novac „preliva” u privatne džepove, umesto u preduzeće koje je u vlasništvu grada, koje ima iskustvo u izgradnji stajališta i zapošljava osobe sa invaliditetom.Kako su naveli, grad nije planirao da novac zadrži u okvirima lokalne samouprave, jer je raspisao tender koji nije bio potreban za angažovanje Šumadija DOO.

Predsednik Gradskog odbora NS Boris Herman ocenio je da se „jasno može naslutiti da se dokumentacija pakuje za određenu firmu” i da to pokazuju dodatni uslovi koje je naručilac naveo u tenderskoj dokumentaciji.

Herman je ocenio da su suprotni „načelima zakonitosti i konkurentnosti, kao i da su diskriminatorski”.

U NS su ocenili i da su stajališta „precenjena”, na osnovu uvida koji su imali u biznis plan JKP „Šumadija”.

Predviđeno je da se po stajalištu potroši u proseku 15.000 evra, odnosno da će se kod banke zadužiti za 1.500.000 evra.

Na osnovu analize dokumentacije i uvida u cene kod proizvođača širom Srbije, u NS su ocenili da se „jasno vidi da cena jednog stajališta ne može u proseku da pređe vrednost od 10.000 evra”.

Građani i nadležni treba da se zapitaju gde odlazi razlika od ukupno oko 500.000 evra za 98 stajališta, ističu u Narodnu stranke u Kragujevcu.