Uništavanje kompleksa Gradska tržnica je proces koji dugo traje i na koji je Narodna stranka više puta ukazivala. Rekonstrukcija Gradske tržnice je primer nefunkcionisanja institucija zbog čega ceh plaća kulturna baština Srbije i građani Kragujevca, smatraju u kragujevačkom odboru Narodne stranke.

- Ni činjenica da je zgrada Gradske tržnice objekat od posebnih vrednosti u okviru Prostorne kulturno-istorijske celine „Staro gradsko jezgro Kragujevca“, koja je nepokretno kulturno dobro od velikog značaja, nije sprečila gradske čelnike da pristupe rekonstrukciji objekta bez javno izloženog projekta. Investitor projekta JKP Šumadija je podigla kredit od 2.5 miliona evra za rekonstrukciju objekta pri čemu je u zalog stavljena hipoteka upravo na zgradu Gradske tržnice, napominju u ovoj stranci.

Takođe, podsećaju i da je vreme koje je predviđeno za rekonstrukciju odavno prošlo i već nekoliko puta je rok za završetak radova produžavan.

- Prvi plan završetka radova je bio decembar 2020. godine (tabla sa tim datumom i dalje stoji ispred zgrade Gradske tržnice), pa je taj rok pomeren za 12.07.2021. godine, a pošto ni taj rok nije ispoštovan po treći put se produžen – ovaj put do kraja tekuće godine. Jasno je da ni taj rok neće biti ispoštovan i da trenutna gradska vlast nije u stanju da ovu rekonstrukciju uspešno okonča, navode u Narodnoj stranci.

Dodaju da na gradilištu nema radnuka mesecima unazada, a da je grejs period za otplatu kredita prošao i da je u julu stigla prva rata za naplatu u iznosu od 30.000 evra. Postavlja se pitanje ko će da plaćati rate kredita kada je biznis planom predviđeno da se kredit isplaćuje prihodom tržnice.

- Prioritet u ovom trenutku je da sačuvamo monumentalni istorijski spomenik koji je se nalazi u sistemu zaštite spomenika kulture, da zaustavimo bahatost gradske vlasti i da pokrenemo sve što je neophodno da bi se rekonstrukcija uspešno uradila i da bi se prodavci što pre vratili za pijačne tezge, ističu u ovoj stranci.

S tim u vezi, u Narodnoj stranci zahtevaju hitnu izmenu projekta rekonstrukcije Gradske tržnice koja bi uključivala: brisanje hipoteke sa Gradske tržnice i prenošenje hipoteke na drugo sredstvo obezbeđenja, rušenje napravljenih betonskih bunkera koji vidno narušavaju celovitost objekta, prenamenu besmislene garaže u prostor koji bi služio za potrebe Gradske tržnice, zatvaranje Ulice Vuka Karadžića za saobraćaj, uz uvođenje režimskog saobraćaja (za potrebe stanara i dostavnih vozila tržnice). Zahtevaju i da se nađe adekvatno rešenje za nadstrešnicu pijačnih tezgi koju drži „šuma stubova” i koja potpuno zaklanja vizure ka zadnjoj fasadi Gradske tržnice.

Smatraju da neuspešna rekonstrukcija Gradske tržnice ne treba da služi za političko nadmudrivanje već pozivaju na odgovornost da se spasi grad od nekompetentnog i nedomaćinskog odnosa trenutne gradske vlasti.