U Kragujevcu se trenutno u državnim zdravstvenim ustanovama nalaze i koriste svega dva aparata za mamografiju, kažu u GO Narodne stranke u Kragujevcu.

Podsećaju da je obaveza svih nivoa vlasti u Srbiji da građankama i građanima Srbije obezbedi valjanu zdravstvenu zaštitu te je njihova obaveza i da se obezbede neophodni tehnički kapaciteti i da se obezbedi kvalitetna obuka stručnog kadra, lekara koji treba da rade dijagnostiku.

U Srbiji na svaka četiri sata nečija sestra, majka, baka dobije rak dojke. Svakoga dana četiri žene izgube bitku protiv ove bolesti.

- Ako se otkrije na vreme, rak dojke je izlečiv u 90 odsto slučajeva. Budite odgovorne. Pregledajte se, poručile su žene iz GO Narodne stranke u Kragujevcu u promotivnom videu snimljenom povodom oktobra, Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke.

Prema zvanično objavljenim informacijama žene u Srbiji su u srednjem riziku od oboljevanja od raka dojke, ali je zato po smrtnosti Srbija druga po redu država u Evropi. To ukazuje da se ovo oboljenje u Srbiji ne otkriva na vreme s obzirom da je verovatnoća izlečenja u direktnoj vezi sa vremenom postavljanja dijagnoze.

- Smatramo da vlast nad „ekonomskim tigrom” koja ima 250 miliona evra za nacionalni stadion ili lokalna vlast koja ima novca da plaća štetu prouzrokovanu nemarom iste te vlasti ima dovoljno novca da obezbedi kvalitetnu zdravstvenu zaštitu za Kragujevčanke i Kragujevčanke, kažu u Narodnoj stranci.

U kragujevačkom odboru Narodne stranke najavili su i da će uskoro biti formiran Forum žena koji će se baviti pronalaženjem rešenja za ovaj i druge slične problem.