Odbor Sindikalne organizacije Zastava oružje u Kragujevcu osudio je odluku menadžmenta fabrike da se smene rukovodioci, koji su kako kažu, pod pritiskom samo zbog toga što su članovi Samostalnog sindikata. Dodaju da su to napadi na članove Sindikata od strane predsednika Nadzornog odbora.

Sa druge strane, iz Nadzornog odbora kragujevačke fabrike kažu da ni jedna optužba nije tačna, te da se tendeciozno šire neistine.

U saopštenju Sindikalne organizacije Zastava oružje je navedeno, da odluka o smeni rukovodioca za proizvodnju, upravnika Kalionice, i dvojice poslovođa u Kalionici, naišla je na oštru osudu zaposlenih koji su hteli štrajkom da spreče dalje šikaniranje i progon članova Samostalnog sindikata od strane predstavnika države koje je delegirala Vlada Republike Srbije.

- Odluka o smeni poslovođa je preinačena, ali rukovodstvo ostaje pri tome da smeni upravnika pogona, člana Skupštine Sindikata koga štiti i Kolektivni ugovor, i protera ga u drugu fabričku celinu, čime se onemogućava njegov dalji sindikalni rad u celini u kojoj je izabran da zastupa članove u Skupštini Sindikata. Rukovodilac pogona Kalionica već 30 godina obavlja težak i odgovoran posao u pogonu RJ Kalionica – termička obrada, gde se proizvodnja organizuje i gde radnici rade u izuzetno  složenim i rizičnim uslovima, kažu u sindikatu.

Napadi na članove Sindikata od strane predsednika Nadzornog odbora, koji je potpuno privatizovao javnu funkciju koju bi trebalo isključivo da obavlja u javnom interesu, intenziviraju se nakon debakla njegovog kandidata i predstavnika Industrijskog sindikata na izborima za zastupnika društvenog kapitala koji je imao 12% glasova od ukupnog broja zaposlenih.

- Smena ključnih rukovodilaca događa se u trenutku kada značajno treba da se podigne proizvodnja pušaka za američko tržište. Stalnim smenama rukovodstva godinama se već razara fabrički sistem, što za posledicu ima da fabrika beleži rekordne gubitke, pogotovo od 2017. godine od kada je Ivica Marjanović predsednik Nadzornog odbora Zastava oružje AD, navode u sindikatu.

Dodaju da se smenjuju rukovodioci fabrike samo zbog toga što su članovi Samostalnog sindikata.

- Nedavno su smenjena dva izvršna direktora za proizvodnju, Đorđe Nestorović i Milan Ljujić, inženjeri sa dugogodišnjim iskustvom, upravnica pogona Galvanizacija, rukovodilac Transporta, a pre toga su se na udaru našli rukovodilac Marketinga, Prodaje, kao i veći broj nižih rukovodioca. Na udaru se nalazi i inženjerski kadar sa velikim iskustvom koji se prebacuje u druge celine, dok je veći broj mlađih inženjera napustio fabriku, ističu u sindikatu.

Sa druge strane, Ivica Marjanović predsednik Nadzornog odbora Zastava oružje, kaže da su ovo netačne informacije.

- Tačna je jedino informacije da je upravnik Kalionice premešten na drugo radno mesto i to zbog teške povrede radne discipline, zbog unošenja alkohola u 3. smenu, gde se realizuju termički procesi koji su visoko složeni i rizični za zaposnene i za infrastrukturu preduzeća. On je premešten na drugo radno mesto, a nije smenjen. Takođe, fizički je pretio i preptostavljenom rukovodiocu, zbog čega će biti pokrenuta krivična prijava, koja će biti prosleđena nadležnim organima, rekao je Ivica Marjanović.

On je dodao da članstvo u bilo kom sindikatu nema nikakve veze za premeštajem.

- Postupak upravnika Kalionice se ne može opravdavati time da je on član sindikata. Zatekli smo u 3. smeni veliko broj radnika u alkoholisanom stanju. O svemu ovome postoje zapisi, kao i alko testovi radnika, ističe Marjanović.  

On je naglasio da ne stoji ni činjenica da je ovo napad na Sindikat, te da iza svega stoji Nadzorni odbor fabrike u Kragujevcu, već je to isključivo zakonska obaveza i postupanje u skladu sa zakonom.

- Takođe, sve smene upravnih struktura u nadležnosti su direktora, a ne nadzornog odbora i njegovog predsednika. Smene u okviru predeuzeća jesu u nadležnosti Nadzornog odbora i one su sprovedene zbog loših rezultata i nesposobnosti da se ciljevi poslovanja sprovedu i odnose se na pomenuta lica Đorđa Nestorovića i Milana Ljujića, kaže Marjanović.

Iz Sindikalne organizacije Zastava oružje najavljuju je da će, zbog „najnovijeg zaoštravanja situacije i konflikta rukovodstva sa radnicima fabrike”, danas, 30. septembra biti održana Skupština Sindikalne organizacije Zastava oružje.