Radnici Fijat plastika nastavili su jutros u šest sati generalni štrajk koji je već ušao u 10 mesec i time postao najverovatnije najduža radnička obustava rada u novijoj istoriji Srbije, piše Danas.

- Vlada Repubike Srbije se otvoreno stavila na stranu poslodavaca, a svesno protiv radnika čega smo svedoci svakodnevno u našoj zemlji, a ne samo u Srbiji, rekao je za Danas Zoran Miljković, predsednik Štrajkačkog odbora u Fijat plastiku.

Po njemu resorna ministarka za rad i zapošljavanje Darija Kisić Tepavčević je u dva navrata slala „fingiranu” inspekciju rada koja su u ovoj firmi bavila potpuno nebitnim stvarima, a ne onom ključnom zbog čega su radnici stupili u štrajk još u februara - povratku mašina u proizvodne pogone kompanije.

- Jedino je inspekcija kompetentna i nadležna da naloži Fijatu da vrati u naše pogone mašine za proizvodnju koje su izmeštene u druge delove kompanije, potpuno protivpravno za vreme generalnog štrajka, što je do sada neviđen slučaj u Evropi i u suprotnosti sa zakonima o radu i štrajku u Srbiji, ističe Miljković, dodajući da će zaposleni u Fijat plastiku nastaviti štrajk do ispunjenja naših uslova.

Nezvanično, kako Danas saznaje, poslednji radni dan u kompaniji FCA Srbija biće petak, 19. novembra, a po tim informacijama radnici će se vratiti u proizvodnju tek oko Božića.