Nemedicinsko osoblje, njih 134, već nekoliko meseci, ne prima platu u Kliničkom centru Kragujevac, saznaje portal Pressek. Oni su poslednju isplatu primili početkom decembra.

Nekoliko zaposlenih sa kojima smo razgovarali kažu da platu ne primaju mesecima, a da im je od nedavno „ukinut” i prevoz. Reč je uglavnom o radnicima koji imaju ugovore na 24 meseca.

- Danima, mesecima nas lažu za plate, molimo Vas da nam pomognete da izađemo iz ovog lavirinta, rekla je jedna radnica KC za portal Pressek.

Naime, plate kasne zbog blokade računa, 18. decembra prošle godine.  Za njih je novac obezbeđen, ali plate ne mogu da budu isplaćene dok se račun ne deblokira.

- Novac je obezbeđen i čekamo deblokadu, rekao je direktor Kliničkog centra Predrag Sazdanović za TV Prva.

On je potvrdio da je problem nastao zbog blokade računa.

On je rekao da je Inspekcija rada već delovala, a svi zaposleni će uskoro dobiti platu.

Klinički centar u blokadi je već 56 dana. Na dan 12. februara, preostali iznos duga je 33,1 milion dinara, saznaje portal Pressek.

Rešenjem o izvršenju na osnovu presude Prvivrednog suda u Beogradu, koje je ovoj ustanovi dostavljeno 18. decembra prošle godine, ukupan dug, sa kamatama i troškovima postupka, koji kragujevačka zdravstvena ustanova mora da plati iznosio je 182.765.400 dinara.

Vlada Republike Srbije je deset dana kasnije donela odluku da se kragujevačkom Kliničkom centru uplati 95,5 miliona dinara, kako bi deo duga bio isplaćen.

Osnovni dug prema kompaniji Velefarm VFB iznosio je 88,6 miliona dinara, a nastao je tokom 2010. i 2011. godine. Spor zbog neplaćenih lekova i medicinskog materijala ova kompanije pokrenula je 2015. godine.

U odgovoru, koji na osnovu zahteva za dostupnost informacija od javnog značaja dostavljen portalu Pressek 25. januara, navodi se da „trenutna finansijska situacija u kojoj se nalazi Klinički centar Kragujevac nije dovela u pitanje režim rada i pruženje kvaltetnih i kontinuiranih zdravstvenih usluga“.

Klinički centar najpre je u decembru negirao da dug postoji, a onda se nakon što je na portalu Pressek objavljen skrinšot sa sajta Narodne banke Srbije oglasio saopštenjem.