Sve životinje iz mini ZOO vrta, u kragujevačkom Eko parku, u Ilinoj vodi, odvezene su kombijem na nepoznatu lokaciju, tvrde u udruženju „300 Kragujevčana”.

Naime, ovo Udruženje pozvalo je Kragujevčane da se, 13. aprila, u Eko parku Ilina voda okupe i naprave druženje, a sve sa ciljem da se ukaže na stanje u parku i insistiraju na dugoročnom rešenju problema održanja ovog eko-parka. Kao kratkoročni cilj akcije postavili su obezbeđivanje određenih količina hrane za životinje u parku, sređivanje i ozelenjavanje parka, sportske događaje za decu i odrasle...

Međutim, kada su želeli da odvezu nešto hrane životinjama, sačekala ih je vest da su sve životinje iz parka odvezene kombijem na nepoznatu lokaciju. Ova informacija kasnije je  potvrđena i na fb stranici „Crvene šapice”, koja je takođe pozivala građane da doniraju hranu.

- Čuli smo nekoliko verzija priče šta se desilo sa životinjama. Pretpostavljamo da će verzija za javnost biti da su prevezene u humanije uslove za život, jer u parku nije imao ko o njima da brine. Međutim, mi ćemo tražiti zvanične informacije od Eko parka, Mesne zajednice Lepenica i Skupštine grada, kaže za portal Pressek, Ivana Prokić, član Glavnog odbora „300 Kragujevčana”.

Ko je i zašto baš sada odvezao životinje za sada je misterija za članove ovog udruženja. Smatraju da je reč o „sabotaži”.

- Neobičan je momenat u kom životinje nestaju iz parka. Tri dana nakon objavljivanja akcije „300 Kragujevčana”, kojom želimo da pomognemo da se kratkoročno i dugoročno problem parka reši. Kome je to u interesu - verovatno ne onima koji su se zalagali da park oživi, dodaje Ivana prokić.

Ona dodaje da će se akcija ipak održati, u terminu u kom je planirana, u subotu, 13. aprila, u Eko parku Ilina voda, a očekuje još veći odziv građana nakon ovog nestanka životinja.

Najavljuje da će svi planirani događaji da se održe pa čak i akcija skupljanja hrane za životinje, jer iako su završile na nekom drugom mestu, hrana im je sigurno potrebna.

Inače, u okviru akcije u Eko parku, 13. aprila, planiran je dečiji kros u tri starosne i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, planiran je besplatan trening na otvorenom, planirana je sadnja cveća u jednom delu parka, muzički program, doručak, kafa i druženje sugrađana, uređenje parka i prikupljanje hrane za životinje.