Kragujevčani koji koriste lek hlorokin, već nedeljama ne mogu da ga kupe ni u jednoj apoteci u Kragujevcu, saznaje portal Pressek. On se izdaje samo na recept, a Vlada republike Srbije je povukla ovaj lek iz slodobne prodaje, pošto se primenjuje u lečenju obolelih od Covid-19.

Ovaj lek čija je osnovna namena do sada bila lečenje malarije, koriste i oboleli od lupusa i reumatoindog artritisa.

Na ovaj problem, ukazao nam je naš čitalac, čije dete se leči od lupusa već 8 godina,

 – Nikada do sada nisam imao problem sa nabavkom leka. Dete mora svakog dana da uzima redovno terapiju. Ostalo nam je još par tableta, a nigde ne mogu da nabavim lek. Išao sam i zvao sve apoteke u Kragujevcu, pa i šire, ali svi kažu nema. Dodaju da je to odluka Vlade Republike Srbije, objašnjava nam ovaj Kragujevčanin.

I novinari portala Pressek, su pokušali da dođu do informacije da li neko ima ovaj lek u prodaji, ali odgovor je bio isti – nema.

U Apotekarskoj ustanovi Kragujevac takođe, smo dobili odgovor da ovog leka nema, ali i da ga nema na zalihama.

Inače, ovim povodom oglasio se i ministar Zlatibor Lončar, koji je rekao da hlorokin mora da bude dostupan u apotekama pacijentima koji imaju dokaz da ga koriste u redovnoj terapiji.

On je dodao da očekuje da će to biti učinjeno najkasnije u sredu.

- Hlorokin ne sme da se koristi preventivno, protiv inficiranja korona virusom, I to je bio razlog što je privremeno bio povučen iz apoteka, kazao je Lončar. Inače, ovaj lek pre nekoliko dana počela je da proizvodi i Galenika.

Inače, kako smo saznali pojedini kragujevački lekari su još pre nekoliko sedmica obavestili svoje pacijente koji koriste hlorokin da na vreme obezbede dovoljne količine ovog leka, naročito onima koji imaju lupus.

– Pijem hlorokin već 3 godine, a imam trenutno dovoljno terapije. Moram da kažem da me je izabrana lekarka pozvala i objasnila da bi ovaj lek mogao biti povučen iz prodaje, te da nabavim nekoliko kutija. Tako da nemam problem, objasnio nam je Kragujevčanin koji boluje od lupusa.

 U međuvremenu Kragujevčanin koji se obratio portalu Pressek uspeo je da pronađe hlorokin u jednoj privatnoj apoteci, gde su mu rekli da će poručiti ovaj lek, te da će u sredu (29. aprila) moći i da ga dobije.