Kragujevčani poštuju sve mere opreza. Ozbiljno shvataju kolika je opasnost i poštuju sve mere, a sporadični incidenti koji se dešavaju vrlo brzo se i rešavaju, rekao je Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca, u Jutarnjem programu RTS-a.

- Građani Kragujevca su možda malo pre drugih shvatili opasnost od koronavirusa čemu je možda doprineo i Krizni štab imajući u vidu da smo počeli sa upozorenjima i pre nego što je u Srbiji krenulo masovno oboljevanje i pre nego što su drugi krenuli da sprovode mere, ocenio je Nikolić.

On je objasnio da je razlog što u Kragujevcu ima manji broj obolelih, nego u drugim sredinama i taj što nemamo previše ljudi koji rade u inostranstvu.

Prema njegovim rečima, do sada je, na žalost, dvoje Kragujevčana preminulo od COVID 19.

On rekao i da komunalna preduzeća rade savršeno svoj posao, podrška penzionerima kojima je tokom poslednje kupovine pomoglo 140 volontera i svima koji su u izolaciji, funkcionišu kol centri i za sada ako nešto u ovoj situaciji može da funkcioniše kako treba onda je to taj deo štaba i operativa na terenu.

Radimo na tome, kazao je gradonačelnik Nikolić da pomognemo i poljoprivrednim proizvođačima, imajući u vidu da oni sada pokušavaju da se snađu na neodgovarajući način – uličnom prodajom.

- Na žalost, komunalne inspekcije moraju da reaguju, ne zato što želimo da zabranimo uličnu prodaju već zato što ne možemo da kontrološemo i garantujemo bezbednost vezanu za koronavirus zbog koga moramo da ih sklanjamo sa ulice. S obzirom na to da je pijačna prodaja zabranjena u ovom trenutku, radimo na tome da svim poljoprivrednicima obezbedimo plasman. Razgovaramo sa velikim kompanijama koje su u stanju da otkupe kompletnu proizvodnju, a organizujemo i onlajn prodaju razvijajući servise koji već postoje na internetu, objasnio je Nikolić.

On je dodao i da održavanje zelenila, odvoženje smeća, pranje ulica, vodovod i ostale komunalne funkcije rade kao i pre korone.