- Nemojte da nas optužujete da nekome pravimo biznis. Nikome nismo nameštali biznis, niti ćemo ubuduće. Ja to ne dozvoljavam, rekao je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, odgovarajući na kritike opozicije na poslednjem zasedanju gradskog parlamenta.

Naime, nakon pisanja portala Pressek, odbornici opozicije kritikovali su predlog za pokretanje postupka za realizaciju javno privatnog partnerstva za povećanje energetske efikasnosti u javnim objektima i sistemu javnog osvetljenja grada do koga je došlo na inicijativu firme „Resalta” doo.

Da podsetimo, „Resalta” doo iz Beograda u vlasništvu je istoimene kompanije iz Slovenije. Prema pisanju BIRN-a suvlasnik „Resalta” u Sloveniji je investicioni fond američkog biznismena Marka Krendala. U pitanju je nekadašnji poslodavac premijerke Ane Brnabić.

- Iako stalno pričate o javno privatnom partnerstvu, sada kada imamo konkretan predlog vi počinjete to da kritikujete, naglasio je gradonačelnik Radomir Nikolić odgovarajući na primedbe opozicije.

On je dodao da tokom njegovog mandata niko neće dobiti posao i ugovor preko veze, a najmanje ukoliko je taj ugovor štetan za interese grada.

Prema njegovim rečima, radi samo o inicijativi te firme, a da će grad moći da raspiše javnu nabavku tek posle sprovedene zakonske procedure, a potom izrade elaborata, komisije Vlade Srbije i odluke gradske Skupštine.

Skupštinska većina grada Kragujevca prihvatila je predlog za pokretanje postupka za realizaciju javno privatnog partnerstva. Ukoliko bude realizovano to će biti prvo javno privatno partnerstvo u Kragujevcu.

Da podsetimo, iako se već skoro punu deceniju priča o tome da se pojedini javni poslovi u Kragujevcu povere privatnicima, ni jedan predlog do sada nije realizovan.