Od preko 1.100 uzorkovanih u Šumadijskom okrugu, do sada je korona virus potvrđen kod 85 građana. Situacija je, prema rečima nadležnih, pod kontrolom i što je najvažnije na tom području nema naglih skokova širenja zaraze.

- Kako je država razvijala sistem, kako se organizovala, tako smo je mi pratili. U zgradi ATD-a, je naša kovid ambulanata koja prima isključivo pacijente sa temperaturom i respiratornim infekcijama, tako da nemamo za sada nikakvih problema, rekao je u izjavi za Televiziju Pink gradonačelnik Radomir Nikolić.

On je rekao da su Kragujevčani već naučili kako da postupaju u slučaju bilo kakvih simptoma infekcije korona virusom.

- Upareni su i Hitna pomoć i Dom zdravlja i Institut za javno zdravlje i Klinički centar, tako da sve dobro funkcioniše, zaključio je Nikolić.

Od preko 250 kreveta, koliko je u korona jedinicama obezbedio Klinički centar, popunjenost kapaciteta je 40 posto. U toj ustanovi leče se oboleli od Covid- 19 iz Šumadije, Pomoravlja, Raškog, Moravičkog, Zlatiborskog okruga i dela Severnog Kosova.

Prema rečima rukovodstva Kliničkog centra, stanje na tom području se stalno prati.

U trenutku naglog povećanja broja zaraženih u gradovima koji gravitiraju Kragujevcu ovdašnji Krizni štab je ponudio državi halu Šumadija sajma i dve sportske hale za privremene kovid bolnice. Nadležni državni organi su procenili da za tim, za sada, nema potrebe.

Klinički centar se, podsetio je Nikolić, odmah organizovao, napravili su kovid odeljenje, šire broj ležajeva, trenutno imaju stotinak pacijenata, što znači da za sada realno nemamo potrebu da pravimo privremenu bolnicu u Kragujevcu.