Kako se „pravilno rukuje hemijom“, kako se topi kontinentalni led, šta sve živi ispod kamenja reke Resave, samo su neke od naučnih zanimljivosti koje će moći u petak, 24. septembra, da vide posetioci na Đačkom trgu u Kragujevcu.

Noć istraživača organizuju Naučni klub Centra za obrazovanje Kragujevac i Centar za promociju nauke, uz podršku Prve kragujevačke gimnazije.Zanimljive oglede i eksperimente pripremili su Institut za hemiju PMF-a u Kragujevcu, profesori i đaci Prva kragujevačke gimnazije, OŠ „Treći kragujevački batalj on“, OŠ „Moma Stanojlović“.

Cilj manifestacije je promocija istraživačke struke među mladima, učenicima i studentima, identifikacija i doprinos podizanju javnog ugleda istraživačkih i inovacijskih projektata i razvijanje ljubavi i interesovanja za nauku.

- Ove godine, pod sloganom „Ozeleni naukom“, govorimo o klimatskim promenama, energetskoj efikasnosti, hrani, zaštiti životne sredine i kreativnoj industriji, navodi se u saopštenju organizatora, i dodaje da će posetioci imati priliku da ozelene prirodu kroz radove na likovnoj koloniji i čuju najuspešnije mlade pisce, pobednike literarnog konkursa „Ozeleni naukom“.

Osim u Kragujevcu Naučni klub Centra za obrazovanje Kragujevac i Centar za promociju nauke Noć istraživača organizuju i u dvorištu OŠ „Sveti Sava“ u Toponici i OŠ „Četvrti kraljevački bataljon“ u Kraljevu.