Društvo za borbu protiv šećerne bolesti Kragujevac uz podršku Doma zdravlja i Instituta za javno zdravlje pokrenulo je projekat „Otvori plavi krug” u našem gradu.

Reč je o projektu posvećenom prevenciji i suzbijanju dijabetesa i gojaznosti u Srbiji, prvenstveno u urbanim sredinama, koji je započet pre tri godine u Beogradu, a zatim proširen na Čačak, Niš i Suboticu.

U Kragujevcu će u okviru ovog projekta biti organizovana besplatna škola nordijskog hodanja uz pomoć donacije kompanije Novo Nordisk. Početak projekta ozvaničen je u sportskom centru Iskra.

- Fizička aktivnost bilo koje vrste smanjuje broj komplikacija kod obolelih od šećerne bolesti, sprečava da se ona pojavi kod onih koji su u riziku od oboljenja, a zdravim ljudima pomaže u očuvanju zdravlja, kazao je Vasilije Atić, direktor Doma zdravlja.

Predsednik Društva za borbu protiv šećerne bolesti, Borko Marinković, naveo je da su ranija implementiranja nordijskog hodanja kroz projekat „Otvori plavi krug“ pokazala pozitivna iskustva.

- U saradnji sa našim Društvom projekat se sada prenosi u Kragujevac. Korisnici će tokom dvomesečnih šetnji biti u prilici da se druže i troše svoje kalorije, najavio je Marinković i izrazio očekivanje da će na taj način unaprediti svoje zdravstveno stanje.