Poslednjih meseci, tačnije od marta do avgusta u kragujevačkoj Botaničkoj bašti „nikli“ su novi sadržaji, istovremeno edukativni i turistički atraktivni. U izložbenom delu, koji se nalazi u neposrednoj blizini ulaza, izgrađeni su letnjikovac, „Eko slagalica“, „Tematski vrt – začinska bašta“, „Vrt za kolonizaciju“, „Bašta boja“,  „Hotel za insekte“, „Mini bašta“, „Pica vrt“, „Apotekarski vrt“...

Svi ovi sadržaji namenjeni su deci predškolskog i školskog uzrasta, ali i za radionice na otvorenom. Radove je finansirao Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj.

Osim ovih „novih”, u Botaničkoj bašti postoje i brojni drugi sadržaji zanimljivi ne samo učeničkoj i studentskoj populaciji. U njima mogu da uživaju svi koji žele da zavire u ovaj deo grada i upoznaju njegovu floru, na samo nekoliko kilometara od centra. Potrebno je da izaberete jednu od staza, i krenete.

Baštenska biblioteka, koja je izgrađena ove godine tokom juna i jula, pruža mogućnost da izaberete literaturu na licu mesta i uživate čitajući na udobnoj drvenoj klupi okruženi zelenilom. Šetajući, pak, možete da upoznate florne zone Azije, Evrope i Balkana, ali i da se divite čudesnom ginko drvetu, čije su prirodno stanište Kina i Mandžurija. Tu su i Judino drvo, magnolija, breza, leska, keder, javor, ali i američka sekvoja, koji ukrašavaju ovu zelenu oazu, izuzetno prijatnu za odmor i rekreaciju, na oko 200 metara nadmorske visine, čija je geološka podloga heterogena i sastoji se od više vrsta sedimentnih i eruptivnih stena.

Tokom vrelih letnjih dana, u debeloj hladovini gustih krošnji stoletnih stabala, možete da uživate opuštajući se na drvenim klupama ili da izabrerete jednu od staza i prošetate do Pančićeve omorike, kamenjara sa čuvarkućama (alpinetuma), ili dendrarijuma sa klekama. Posebno interesantan je Lavirint u kojem se nalaze relikti i endemične vrste. Ovaj deo Botaničke bašte trebalo bi da koriste svi koji žele da uče, posebno đaci zato što prolazeći kroz Lavirint upoznaju važne, stare, ugrožene i zaštićene vrste.

Da ste u Šumadiji, prepoznaćete lako, zato što je „zeleni“ krajolik upotpunjen starim mlekarom i bunarom, prepoznatljivim za ovdašnja seoska domaćinstva.

Svi zainteresovani mogu od jeseni (od novembra) da dođu i posade svoje „Drvo znanja, ljubavi, prijateljstva i mira“.

U jednom delu Botaničke bašte postoji mala parcela na kojoj deca mogu da se bave povrtarstvom i učestvuju u svim radovima, od sađenja do berbe plodova.

Botanička bašta prostire se na oko 18,5 hektara u okviru kompleksa kragujevačkog Spomen parka. Mnogi ne znaju da je prvi zagovornik otvaranja Botaničke bašte u Kragujevcu bio Josif Pančić čija je bista izložena na centralnom trgu. Bašta je svečano otvorena 1997. godine u okviru Instituta za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu, kojim je tada rukovodio Prof. dr Radoslav Žikić.

Radno vreme je od 9 do 19 sati u letnjem periodu, odnosno od 9 do 16 sati tokom zime. Ukoliko želite da upoznate znamenitosti Botaničke bašte u pratnji stručnog vodiča, možete da se obratite prof. dr Snežani Branković, upravnici Botaničke bašte (pmfkrag@kg.ac.rs, snezana.brankovic@pmf.kg.ac.rs). Takođe, organizovane posete je neophodno predhodno najaviti.

Svi zainteresovani mogu da učestvuju u izgradnji Botaničke bašte. Rukovodstvo će Vas sa osmehom dočekati ukoliko ste raspoloženi da kosite, sadite, kopate, uređujete zelene površine ili donirate sredstva.

Zato iz Botaničke bašte poručuju „Svakoj bašti su potrebni Sunce, voda i hrana da bi rasla. Da bi procvetala potrebno je nešto više – darežljivost i podrška prijatelja!“