Urušavanje objekta Gradske tržnice simbol je naprednjačke vlasti u Kragujevcu, smatraju ovdašnji odbori opozicionih stranaka. Kragujevački odbori Narodne stranke, Stranke slobode i pravde i Demokratske stranke zahtevaju da se radovi na objektu odmah obustave i utvrdi odgovornost nadležnih.

Narodna stranka u Kragujevcu smatra da je uzrok rušenja nesposobnost gradske vlasti i najoštrije osuđuje „najnoviju bahatost izvođača radova na prostoru Gradske pijace“.

- Posle bruke sa „replikom” kuće Đure Jakšića, krajnje sumnjivim rešenjem za kupole Muzeja „21. oktobar”, prekrečenim starim mostom na Lepenici, stigli smo do urušavanja jednog od simbola grada, zgrade Zelene pijace, zbog izgradnje garaže za 53 automobila u srcu starog dela grada. Podzemna garaža pored toga što je u plavnom području ispod nivoa Lepenice, ne može zadovoljiti ni broj automobila za zaposlene, kažu u Narodnoj stranci.

U ovoj stranci pozivaju građane Kragujevca da „odbranimo naš grad i našu prošlost traženjem odgovornosti za lice koje je dalo i potpisalo saglasnost za izvođenje radova”. Zahtevaju i da se momentalno obustave radovi „po ovim pogubnim planovima“.

- Razumemo da se nezgode mogu desiti, ali pored višestruke apsurdnosti samog projekta, jedan od izvođača, Preduzeće za trgovinu i usluge „Eurodomus” doo Lazarevac, jedva da ima dve godine rada u građevinarstvu. Uprkos tome povereno mu je zdanje u centru Miloševog venca, koje je pod zaštitom države, dodaju u ovoj stranci.

U kragujevačkom odboru Stranke slobode i pravde kažu da su već predlagali da se ovaj monumentalni objekat rekonstruiše i promeni mu se namena, a Milošev venac, čiji je on deo, a koga čine i objekti od kulturno-istorijskog značaja u centru grada, u potpunosti se pretvori u kulturno jezgro i turističku atrakciju.

- Lokalna vlast, na žalost, nije smogla snage da konačno zakorači u 21. vek, već su odlučili da objekat zadrži namenu tržnice, uz obećanje da ce ga rekonstruisati i da će biti izgrađen nov mlečni paviljon. Tada smo ukazivali na štetnost ove odluke i predvideli događaje kojima smo danas svedoci, kažu u SSP.

Dodaju i da je očigledno da onaj ko rekonstrukciju radi, taj posao obavlja nestručno, i ne samo to, već svojim činjenjem nanosi ozbiljnu štetu postojećem objektu.

- Kako objasniti to da se rekonstruisanjem platoa pored objekta urušava plafon objekta. Ne treba biti veliki stručnjak pa zaključiti da je oštećenje mnogo ozbiljnije nego što se golim okom može videti, objašnjavaju u ovoj stranci.

U gradskom odboru Demokratske stranke u Kragujevcu smatraju da je „spisak svih nedela, grešaka, loših procena i izneverenih očekivanja, koji se može pripisati lokalnoj vlasti u Kragujevcu, dugačak je i stalno se dopunjuje“.

- Urušavanje objekta Gradske tržnice je pravi simbol naprednjačke vlasti u ovome gradu. Pravi primer kako nešto što je bilo u Srbiji prvo, najmodernije i najlepše, može da se pretvori nemarom, nebrigom i nestručnim upravljanjem u ruglo. Sa rekonstrukcijom tržnice sve je naopako od samog početka. Objekat na takvom mestu, istorijskom središtu Srbije, morao je da ide na javni konkurs, kažu kragujevačke demokrate.

Objašnjavaju da je cilj aktuelne vlasti bilo samo da komercijalizuje prostor, izgradnjom podzemne garaže, kojoj tu nije mesto ni po jednom kriterijumu.

Da podsetimo, Zelena pijaca „Centar” sagrađena je davne 1929. godine, pod zaštitom je države i zauzima najreprezentativniji deo Miloševog venca. Do rušenja dela zida došlo je u ponedeljak, 6. juna. Na tom delu zgrade su tokom izvođenja radova otkopani temelji. (Vidi LINK)

Marko Grković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji učestvuje u realizaciji ovog projekta od samog početka, tvrdi da će „sve biti vraćeno u prvobitno stanje“. (Vidi LINK)

Rekontrukcija zgrade pijace započeta je krajem aprila. Objekat je, prema najavama, trebalo da zadrži svoj prvobitni izgled, ali dobije i nove sadržaje koji će odgovarati samom objektu. Pored rekonstrukcije matične zgrade i uređenja platoa, gradi se podzemna garaža sa 53 parking mesta i nadstrešnica sa izdvojenim mlečnim paviljonima.

Vrednost radova, koje sredstvima iz dugoročnog investicionog kredita finansira JKP Šumadija, je 351.597.601 dinar sa PDV-om.