U petak 14. februara, Crveni krst Kragujevca i grad Kragujevac, obeležiće 105. godišnjicu smrti dr Elizabet Ros.

Tim povodom, u Gradskoj upravi će biti priređen prijem za NJ. E. ambasadore Velike Britanije, Kanade i Australije kom će prisustvovati i predstavnici Grada Kragujevca, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Crvenog krsta Srbije, i mnogih važnih institucija, ljudi iz kulture koji su promovisali ovaj događaj i publicistkinja Luiz Miler, pisca mnogih knjiga o stradanjima Srba u Prvom svetskom ratu i saradnji sa misijama iz Škotske, Velike Britanije, Australije i Kanade među kojima je najpoznatija „Naš Brat - Život kapetana Flore Sends“ .

Posle prijema u Gradskoj upravi, u 12 časova, na Varoškom groblju, tradicionalno će biti održano opelo i polaganje venaca za pomen ovih hrabrih žena. Opelo će održati Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski  gospodin Jovan.

Ove godine navršava se 105. godišnjica od smrti  i poznatog lekara dr Ilije Kolovića, koji je, takođe, izgubio život boreći se sa epidemijom tifusa.

Elizabeta Ros (1878 - 1915), doktorka iz Londona (škotskog porekla), dobrovoljno se javila i došla u Kragujevac da leči teško obolele od tifusa za vreme Prvog svetskog rata.

Po dolasku u Kragujevac, dr Elizabet Ros je zatekla oko hiljadu bolesnika, a svi lekari i bolničarke su ili umrli ili ležali među pacijentima. Samo nedelju dana po dolasku u Kragujevac i ona je počela da oseća prve znake tifusa. Radila je sama u teškim uslovima ostajući sa bolesnicima sve dok je mogla da stoji na nogama.

Posle 13 dana borbe sa tifusnom groznicom umrla je 14. februara 1915. godine. Sahranjena je na Varoškom groblju u Kragujevcu.

Pored nje su sahranjene još dve njene koleginice iz Britanske humanitarne misije. Na spomeniku je uklesano: „Ovde leži dr Elizabet Ros”, a ispod je ćiriličnim pismom zapisano „Narodu ste srpskom darovali srce”.