Regionalna asocijacija „Šumadijska rakija” organizovala je po drugi put ocenjivanje voćnih rakija. Preko 40 registrovanih proizvodjača iz cele Srbije konkurisalo je sa oko 80 rakija, a ocenjivanje je organizovano u Centru za poljoprivredu i ruralni razvoj u Sobovici.
Proglašenje najboljih i dodela medalja biće organizovano na predstojećem festivalu rakije u Kragujevcu.
Pred stručnim žirijem su se našla pića od šljive, kajsije, dunje, jabuke, maline, dudinja, kruške viljamovke, kaluđerke i divljake, kao i lozovače. Cilj ocenjivanja je, kažu organizatori, unapređenje kvaliteta.
- Ciljevi naše asocijacije je standardizacija proizvodnje šumadijske rakije i zaštita geografskog porekla. Ove godine smo dobili i rešenje o zaštiti geografskog porekla šumadijske šljivovice, tako da sada radimo na tome da se poveća kvalitet kod proizvođača. Komisija ocenjuje rakije i iz ostalih krajeva Srbije, rekao je Goran Mijailović, predsednik asocijacije „Šumadijska rakija”.
Kvalitet rakija ocenjivala je komisija sastavljena od najuglednijih srpskih stručnjaka.
- U komisiji za ocenu senzornog kvaliteta uvek je neparan broj članova. Ovo je ustaljena komisija od pet članova. Ocenjuju se osnovni parametri kvaliteta – boja, bistrina, tipičnost, miris i ukus. Mi pravimo pauze posle određenog broja uzoraka, pijemo mineralnu vodu, mleko i vodu kako bismo isprali prethodne uzorke i neutralisali nervne završetke za gorko, kiselo i slatko, objašnjava Mijailović.
On je poručio da ne treba konzumirati alkoholna pića sa većom koncentracijom etanola od 18 gradi, jer to, kako je rekao, posle dužeg niza godina utiče na jetru i želudac.
Prema njegovim rečima, na kvalitet rakije, na primer srpske šljive utiče kvalitet voćnog ploda odnosno zrelost, sorta, pravilno izvođenje procesa alkoholne fermentacije, destilacija odgovarajućim aparatom i sazrevanje u hrastovom buretu.