Rezultati analize voća i povrća, kao i jaja na kragujevačkim pijacama pokazali su da su zdravstveno ispravni, dok od 11 uzoraka mlečnih proizvoda čak 7 nije bilo mikrobiološki ispravno.

Naime, analize mladog belog luka, mladog krompir i jagoda uzetih sa Kvantaške pijace i zelene salate i mladog kupusa sa pijace na Aerodromu, potvrdili su da u njima nema prisustva ostataka pesticida i teških metala i da su zdravstveno ispravni.

Od ukupno 12 uzoraka jaja i 11 uzoraka mlečnih proizvoda uzetih sa kragujevačkih pijaca, u Erdogliji i na Aerodomu, rezultati analize su pokazali da su svi uzorci jaja mikrobiološki ispravni, kao i 3 uzorka sira i 1 uzorak kajmaka. Inače, analizirana su 2 uzorka kajmaka i 9 sira.

Vlasnicima neispravnih uzoraka naloženo je njihovo povlačenje iz prodaje do donošenja dokaza o ispunjenosti uslova za bezbednu upotrebu uz predlog mera za poboljšanje higijene u svim fazama proizvodnje i prometa.

Da podsetimo, Institut za javno zdravlje Kragujevac, metodom slučajnog uzorka, redovno obavlja analizu hemijske ispravnosti sezonskog voća i povrća.