Republička izborna komisija donela je Rešenje o prekidu svih izbornih radnji u sprovođenju izbora za narodne poslanike Narodne skupštine koji su raspisani za 26. april 2020. godine. Isto rešenje donela je u Kragujevcu i Gradska izborna komisija, na sednici održanoj u ponedeljak, 16. marta.

Ovim rešenjima se privremeno zaustavlja izborni proces dok traje vanredno stanje prouzrokovano širenjem tzv. korona virusa, i biće nastavljen po donošenju odluke o prestanku vanrednog stanja.

Novi rokovi za vršenje izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora za odbornike Skupštine grada Kragujevca biće utvrđeni u skladu sa vremenom nastavka sprovođenja izbornih radnji koje će biti ustanovljeno odlukom o prestanku vanrednog stanja, kada se za to steknu uslovi. Sve do sada preduzete izborne radnje u postupku sprovođenja izbora  ostaju na pravnoj snazi.

To praktično znači da će do sada predate i usvojene izborne liste važiti, dok će ostale stranke i pokreti imati priliku da istaknu kandidaturu nakon ukidanja vanrednog stanja.

Da podsetimo, u Kragujevcu je do sada usvojeno 8 izbornih lista, dok je na republičkom nivou komisija proglasila 9 izbornih lista.

Do sada proglašene liste za izbore u Kragujevcu

1.ALEKSANDAR VUČIĆ – ZA NAŠU DECU.

2.VEROLJUB VERKO STEVANOVIĆ – SVI NA OVU STRANU (ZS, SPO I BS)

3.SLAĐAN RAKIĆ – ALTERNATIVA – KRAGUJEVAČKA INICIJATIVA – EKO PARK

4.IVICA DAČIĆ – SOCIJALISTIČKA PARTIJA SRBIJE – JEDNISTVENA SRBIJA – DRAGAN MARKOVIĆ PALMA

5.ZA KRALJEVINU SRBIJU – KRAGUJEVAC MOJ GLAVNI GRAD (Pokret obnove kraljevine Srbije i Monarhistički front)

6.300 KRAGUJEVČANA – POKRET VOLIM SVOJE SELO – Dušan Zeka Aleksić

7.KRAGUJEVAČKA PRIČA I TOLERANCIJA – Boris kovačević Šuma

8.METLA 2020 – Novica Antić

Do sada proglašene liste za republičke izbore

1.ALEKSANDAR VUČIĆ – ZA NAŠU DECU.

2.IVICA DAČIĆ – „Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma“  

3.Dr VOJISLAV ŠEŠELJ – SRPSKA RADIKALNA STRANKA      

4.Vajdasági Magyar Szövetség-Pásztor István – Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor

5.ALEKSANDAR ŠAPIĆ – POBEDA ZA SRBIJU

6.ZA KRALJEVINU SRBIJU (Pokret obnove Kraljevine Srbije, Monarhistički front) - Žika Gojković

7.UJEDINJENA DEMOKRATSKA SRBIJA (Vojvođanski front, Srbija 21, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Stranka moderne Srbije, Građanski demokratski forum, DSHV, Demokratski blok, Zajedno za Vojvodinu, Unija Rumuna Srbije, Vojvođanska partija, Crnogorska partija)   

8.Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici      

9.Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja (SPP) – Demokratska partija Makedonaca (DPM)/ Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja (SPP) – Demokratska partija Makedonaca (DPM)/ Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka na pravda i pomirenije (SPP) – Demokratska partija na Makedoncite (DPM)