Opozicione stranke u Kragujevcu reagovale su zbog odluke gradskih vlasti da privatnim predškolskim ustanovama subvencioniše boravak samo one dece koja dolaze u vrtić, odnosno one čija oba roditelja dostave potvrdu o povratku na posao.

U „Zajedno za Šumadiju“ su gradsku odluku nazvali „još jednim apsurdnim potezom gradske vlasti“, a čelnicima Srpske napredne strankeu Kragujevcu upućuju pitanje „da li se ovdašnji odbor naprednjaka otcepio od svoje matične partije, pa će ubuduće biti opozicija SNS-u“. 

- Dok državni vrh sprovodi mere pomoći građanima i privrede za ublažavanje ekonomskih posledica pandemije virusa Covid- 19 i vanrednog stanja, kragujevačka vlast, suprotno tome, teret krize prebacuje na građane! Kao što je poznato, Srpska napredna stranka na naredne izbore izlazi pod sloganom „Za našu decu“, te je prosto neverovatno da se kragujevačka naprednjačka vlast „Za decu Kragujevca“ bori tako što egzistencijalno uništava njihove roditelje! 

Gradonačelnik Radomir Nikolić se nedavno hvalio da čuva neke gradske pare „u slamarici“, pa će ih odatle izvaditi kako bi Kragujevac prevazišao ekonomsku krizu. Gradonačelniče, prvo objasnite po kom zakonu grad ima „slamarice“ u kojima skriva novac svih građana, a onda nam recite zašto nameravate da prevaziđete krizu tako što ćete njen teret nakačiti na grbaču roditelja predškolske dece?! Jel' tako izgleda Vaše „domaćinsko poslovanje“ o kome pričate u medijima, pitaju se u „Zajedno za Šumadiju“.

Kragujevački odbor Stranke slobode i pravde smatra „nedopustivim da se nedostatak novca u budžetu nastao zbog situacije koju je izazvao korona virus, nadomešćuje preko roditelja“.

- Smatramo da grad ne sme da gubi iz vida da će ukidanje subvencija dovesti do masovnog ispisivanja dece iz vrtića, što će opet za posledicu imati otpuštanje velikog broja radnika koji su zaposleni u vrtićima, za koje se u ovom trenutku procenjuje da ih ima oko četiri stotine.

Nedopustivo je ponašanje gradonačelnika Radomira Nikolića, koji je na molbe predstavnika Udruženja privatnih predškolskih ustanova Kragujevca da se sastanu i zajedno dođu do rešenja oko novonastale situacije ostao nem, navodi se u saopštenju Stranke slobode i pravde.

Da je ovo štetna odluka smatraju i kragujevačke Demokrate.

- To da su za predstavnike SNS-a ugovori, zakoni i propisi nebitni uverili smo se bezbroj puta za ovih osam godina. Nije novina ni diskriminacija, jer se privatni vrtići stavljaju u neravnopravan položaj, ili im se preko noći oduzimaju određena prava. Podsećamo da je ova vlast pre dve godine bukvalno ucenila roditelje dece sa smetnjama u razvoju da izaberu ili da zadrže posao ili novčane nadoknade i besplatne medicinske tretmane, kažu u gradskom odboru DS u Kragujevcu. 

Da podsetimo, rad Kragujevac odlučio je da privatnim predškolskim ustanovama subvencioniše boravak samo one dece koja dolaze u vrtić, odnosno one čija oba roditelja dostave potvrdu o povratku na posao. Grad ubuduće neće pokrivati 80 odsto ekonomske cene za boravak dece u vrtićima, a 50 posto od tog iznosa za dane kada deca ne dolaze u vrtiće, što je bio slučaj do uvođenja vanrednog stanja, o čemu je portal Pressek već pisao. (Vidi LINK)