Radnici fabrike Zastava oružje će se priključiti prikupljanju potpisa za spas Zastavinog Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevca. Kako kažu u ovom sindikatu na taj način će poslati poruku da ne prihvataju nasilje koje se nameće da ubuduće svoje zdravstvene usluge dobijaju čekajući u prenatrpanim čekaonicama domova zdravlja.

- Radnici podržavaju sve aktivnosti kako bi se utvrdila krivična odgovornost svih zbog neadekvatnog vođenja poslovnih knjiga čime je dovedeno u pitanje opstanak jedne od najelitnijih radničkih zdravstvenih ustanova u Srbiji, a čija je izgradnja dominantno finansirana i od radničkih para radnika fabrike Zastava oružje kako bi upravo u toj ustanovi mogli da dobiju najbolju zdravstvenu zaštitu, navodi se u saopštenju sindikalne organizacije Zastava oružje.

- Skupljanjem potpisa doprinećemo da se spreči velika društvena šteta i otuđenje vrednosti za koje su se borile i gradile generacije radnika fabrike Zastava oružje i svih ostalih koji su svoja zdravstvena prava ostvarivali u ovoj ustanovi preko 60 godina, kaže Dragan Ilić, predsednik sindikata.

Inače, u ovom sindikatu pozivaju sve državne organe da spreče izazivanje nepoverenja u državu koja, kao posrednik građana, raspolaže sredstvima za zdravstvo i kao takva treba da bude u svojstvu javnog servisa radnika i građana.

- Greške u održavanju zdravlja radnika i građana su nepopravljive, i zato treba tražiti razumno, razborito, racionalno i argumentovano prosuđivanje o likvidaciji Zastavinog zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika, navode u sindikatu Zastava oružje.

Da podsetimo, Agencija za privredne registre pokrenule je prinudnu likvidaciju nad Zavodom za zaštitu radnika Zastava. Ovim postupkom su ugrožena radna mesta oko 180 zaposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi, ali i kvalitet lečenja desetina hiljada radnika i penzionera.