Novi objekat, koji je izgrađen na mestu kuće u kojoj je nekada stanovao Đura Jakšić, u Karađorđevoj ulici, u Kragujevcu, biće svečano otvoren 9. juna.

Ovaj novo izgrađeni objekat zamišljen je kao dom književnika, slikara, dramaturga, glumaca, muzičara i solista, spremna je da primi i proslavi najtalentovanije. Dom Đurinih kolega po peru i kičici, biće mesto za koncerte manjih kamernih ansambala, izložbe, čitanje poezije.

Ceremonija svečanog otvaranja zakazana je za utorak, 9. juna. Podignuta je na mestu stare kuće, u kojoj je neko vreme čuveni pesnik, slikar i učitelj živeo kao podstanar dok je službovao u Kragujevcu. Objekat s početka 19. veka, urušio se pod teretom vremena tako da je rekonstrukcija, kako je struka procenila, bila nemoguća.

Novi objekat ima dve etaže. Upravljanje gornjom etažom površine 160 kvadrata, gde će se u jednom delu nalaziti stalna postavka posvećena životu i delu Đure Jakšića, biće povereno Narodnoj bibliteci „Vuk Karadžić“.

Biblioteka će, prema rečima Miljana Bjeletića, člana Gradskog veća za kulturu, oformiti Umetnički savet koji će planirati aktivnosti za celu godinu.

- Svi sadržaji koji se budu dešavali u ovom višenamenskom prostoru, galerijskog tipa, pogodnom i opremljenom za organizaciju izložbi, književnih večeri i sličnih dešavanja direktno će biti povezani sa životom i stvaralaštvom Đure Jakišića i značajno će unaprediti kulturni život u gradu. Neke od aktivnosti su predstavljanje dobitnika nagrade Đura Jakšić za najbolju zbirku poezije, Narodna biblioteka će raspisivati godišnji literarni i likovni konkurs na temu Đurinih dela, u planu je organizacija reprezentativnih likovnih izložbi poznatih kragujevačkih i srpskih umetnika. Suština je da ova kuća bude dinamična, da bude živa, da spojimo kragujevačku publiku sa kragujevačkim umetnicima, istakao je Bjeletić.

Donja etaža, površine 150 kvadratnih metara, namenjena je vinsko – rakijskom habu, kao mestu za promociju i prodaju šumadijskih vina i rakija. Tim delom objekta upravljaće Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, koja je pre tri godine sa gradom Kragujevcem, opštinom Topola, Udruženjem vinara Šumadije i Asocijacijom destilerija Šumadijska šljiva, započeo realizaciju velikog programa Razvoj teritorijalnog identiteta Šumadije.