Pandemija Covid-19 pogodila je i kragujevački turizam. Broj turista koji su posetili Kragujevac tokom marta meseca ove godine za 58% je manji, od broja posetilaca u istom mesecu 2019. godine.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u Kragujevcu je tokom marta boravilo 1.361 turista – 439 iz inostranstva i 922 domaćih posetilaca. U martu 2019. godine pak grad na Lepenici posetilo je 3.287 turista, od kojih je 1.197 bilo iz inostranstva.

Broj posetilaca u martu za oko 1.000 je manji od broja turista koji su Kragujevac posetili mesec dana ranije. Naime, prema podarcima Republičkog zavoda za statistiku u februaru 2020. je u gradu boravilo 2.305 posetilaca.

U Gradskoj turističkoj organizaciji Kragujevac, kažu da se pripremaju za period nakon relaksiranja mera, ali da u ovoj godini ne očekuju turiste iz inostranstva.

– Mi pratimo strategiju Turističke organizacije Srbije, a kampanja će biti okrenuta domaćim turistima. Očekivanja su da će se domaći turisti odmor provoditi u Srbiji, a svi gradovi Srbije su u sistemu vaučera, rekao je za portal Pressek, Bojan Pavlović, direktor GTO Kragujevac.

U Kragujevcu je 6 hotela u sistemu vaučera. U pitanju su hoteli „Zelengora”, „Šumarice”, garni hotel „Radović”, „Zelena dolina”, „Groš” i „Kalinovčić”.

– Veće interesovanje očekujemo za seoski turizam, kaže Pavlović i dodaje da će banje i planine ipak biti interesantnije domaćim turistima, nego gradovi.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić nedavno je naveo da se razmatra mogućnost izdvajanja oko dve milijarde dinara za još 400.000 vaučera za turističke vaučere za odmor u Srbiji.

Zbog manjeg deviznog priliva od stranih turista, procenjuje se da će Srbija imati štetu u iznosu od oko 300 miliona evra, koja bi delimično trebala da bude nadomeštena pomenutom akcijom turističkih vaučera.

Da podsetimo, najviše turista u Kragujevac dolazi tokom maja, juna i oktobra.