Cena paradajza na kragujevačkim pijacama veoma je visoka, naročito ako se u obzir uzme da bi u ovo doba godine trebalo da ga ima najviše i da bude najjeftiniji.

Podaci republičkog zavoda za statistiku kažu da je na kragujevačkim pijacama paradajz tokom prethodnog meseca bio jeftiniji u odnosu na druge gradove. Cena se, kaže statistika, kretala oko 80 dinara za kilogram.  

Podaci sa pijačnih tezgi, međutim, u mnogome se razlikuju od statistike.

Na zelenoj pijaci u Kragujevcu retko se gde može može pazariti paradajz po ceni od 80 dinara.  Sitniji plodovi prodaju se za 90 dinara, oni krupniji lepši za 100, a domaći „roze“ paradajz dostiže cenu i od 150 dinara za kilogram.

Jedan od razloga ovako paprenoj ceni paradajza, po rečima Jovice Vesovića, prodavca na kragujevačkoj pijaci su vremenske prilike.

- Nevreme u maju i julu uništilo je deo zasada. Cena je sada velika i zbog toga što paradajz sa otvorenih polja još uvek nije stigao na pijacu, a onaj iz plastenika je na izmaku, kaže Vesović.

Drugi razlog je što je paradajz ove sezone zasađen na manjim površinama nego što je to bio slučaj ranijih godina.

- Smanjena proizvodnja uz stabilnu potražnju za paradajzom je dovela do velikog rasta njegove cene. Kao treći razlog o kome možemo govoriti kada je reč o visokoj ceni paradajza jeste taj što se preprodavci ugrađuju u njegovu cenu koštanja s obzirom da se taj proizvod prodaje tek iz treće ili četvrte ruke njegova cena se znatno povećava kako bi svako uzeo svoj „deo kolača“. Najmanje od svih zaradi proizvođač, a gubitnici su i kupci koji pazare skup paradajz, rekao je za Danas Vojislav Stanković, agrarni analitičar.

U Srbiji se godišnje proda oko 25.000 paradajza, ali se toliko ne proizvede, već se godišnje uveze oko 16.000 tona. Srbija uvozi paradajz iz Grčke, Turske, Holandije, a najviše iz Albanije.