„Zastava oružje” u Kragujevcu obnovila je proizvodnju 21. aprila, kada se na posao vratilo više od 500 zaposlenih, koji su pre mesec dana, zbog širenja pandemije, upućeni na plaćeno odsustvo. Fabrika je ugasila mašine 23. marta, kada se ispostavilo da je jedna radnica infircirana virusom korona. Srećom, drugih slučajeva zaraze nije bilo u ovom preduzeću sa oko 2.500 zaposlenih, pa se rukovodstvo nada da će ugovori sa stranim partnerima biti realizovani u zadatim rokovima, piše Politika.

– Odmah smo preduzeli sve mere zaštite. Inficirana radnica je posle lečenja otpuštena iz bolnice, a kolege sa kojima je bila u kontaktu stavljene su u izolaciju. Sada se okrećemo proizvodnji. Na posao se vratilo 550 radnika i nadamo se da ćemo uprkos zastoju moći da ispunimo sve obaveze. Sa partnerom iz SAD imamo dugoročni ugovor o izvozu sportskog i lovačkog oružja, u vrednosti od 45 miliona dolara, a obnovili smo i proizvodnju teških mitraljeza. Kad je reč o vojnom programu, samo ove godine treba da realizujemo ugovore u vrednosti oko 70 miliona dolara, izjavio je za „Politiku” direktor fabrike Mladen Petković.

Na adresu ovog dnevnog lista, upućeno je pre nekoliko dana anonimo pismo jednog zabrinutog građanina, koji je ukazao na nekoliko problema u „Zastava oružju” i molio da se reše. U pismu je navedeno da stotine i stotine radnika neće primiti ni jedan jedini dinar bar dva meseca, kao i da u kragujevačkoj vojnoj fabrici ogroman broj ljudi radi po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima.

– U fabrici ima 79 radnika koji su angažovani po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima. Plaćamo ih po zakonu, onako kako to čine i druga preduzeća u našoj zemlji. Svima njima će ugovori biti produženi. Ozbiljno računamo na te radnike, oni su mahom mladi i treba da zamene starije kolege, poručio je direktor Petković, navodeći da bi krajem ove ili početkom naredne sedmice krizni štab „Zastava oružja” mogao da donese odluku o pokretanju svih fabričkih kapaciteta.

Obnavljanje proizvodnje u jednoj od najvažnijih fabrika u sistemu naše odbrambene industrije skopčano je sa globalnim ekonomskim tokovima koji ne prestaju da cirkulišu i tokom pandemije virusa korona, ali i sa merama za oporovak domaće privrede koje je donela Vlada Srbije.