Berza polovnih udžbenika u Kragujevcu proradila je prethodne sedmice, dok će novi udžbenici u knjižari „Most” moći da se nabave od utorka, 20. avgusta.

Cene novih udžbenika kretaće se oko 900 dinara po komadu, dok se radne sveske prodaju za oko 550 dinara.

- Za učenike viših razreda osnovne škole neophodno je izdvojiti oko 14.000 dinara za komplet udžbenika, do će roditelje mlađih osnovaca komplet koštati oko 8.000 dinara, kažu u knjižari „Most”.

Roditelji čiji đaci ove godine kreću u drugi ili šesti razred osnovne škole moraće da pazare nove udžbenike, jer za ova dva razreda važi novi program. Ostali će moći da nabave i polovne.

Na tezgama kod Suda najviše je polovnih udžbenika za starije osnovce koji idu u peti, šesti, sedmi i osmi razred. Prodajne cene kreću se od 400 do 600 dinara.

Ulični prodavci ujedno i otkupljuju stare udžbenike, ali po znatno nižim cenama. Otkupne cene kreću se između 100 i 200 dinara po komadu.

Prodavci kažu da za sada najbolje ide prodaja udžbenika za srednje škole.

- Tu se godinama ništa ne menja, pa nam je to sigurna para. Najlošije se prodaju knjige za ove male do četvrtog razreda, one su i u knjižari jeftinije, a i stalno ubacuju neke nove, pa to ni ne otkupljujemo, jer uspemo da prodamo tek poneku, priča jedna od prodavačica.

Za prvake besplatni udžbenici

Grad Kragujevac i ove godine podeliće besplatne udžbenike za đake prvake.

To je jedna od mera kojom lokalna samouprava želi da olakša roditeljima pripremu dece za polazak u školu. Ovom merom obuhvaćeni su svi prvaci bez obzira na materijalni status. Nabavka udžbenika biće finansirana iz lokalnog budžeta.

Budući da su škole u obavezi da tri godine nabavljaju udžbenike od izdavača koga odaberu, prvaci će biti dužni da ih posle završetka prvog razreda vrate školama.

Ovo je već četvrta godina kako lokalna samouprava finansira nabavku udžbenika za kragujevačke prvake.