Danas će u Kragujevcu početi izgradnja Državnog data centra, koji će obezbediti čuvanje podataka od velike važnosti za državu, a obeležavanju će prisustvovati i predsednica vlade Ana Brnabić.

Izgradnja Državnog data centra je infrastrukturni projekat od nacionalnog značaja koji će obezbediti čuvanje podataka, sistemsku i bržu izgradnju informacionih sistema elektronske uprave, efikasnije povezivanje različitih baza podataka i razvoj različitih usluga eUprave za građane, privredu i državu.

Data centar će biti i regionalni centar za čuvanje podataka koji će imati deo namenjen komercijalnim korisnicima. Biće površine od 10.000 kvadratnih metara, a vrednost investicije je 30 miliona dolara.

Takođe, kako je najavljeno iz Vlade, danas će biti potpisana i tri Memoranduma o razumevanju sa kompanijama Microsoft, Oracle i Banka Poštanska štedionica, koje time postaju prve komercijalne kompanije koje pokazuju nameru da svoje podatke čuvaju u ovom centru.

Na događaju učestvuju direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, najavljeno je iz Vlade Srbije.