Moto ovogodišnje Nedelje zdravlja usta i zuba je „Oralno zdravlje čuvamo od najranijeg uzrasta”, a lekari Zavoda za stomatologiju radiće na terenu i obavljati preglede mališana predškolskih ustanova u mestima na teritoriji Šumadijskog upravnog okruga.

Pored predškolskih ustanova u obeležavanje Nedelje zdravlja usta i zuba uključili su se Osnovna škola „Mirko Jovanović”, Srednja škola „Sestre Ninković” i Medicinski fakultet Univerziteta u Kragujevcu. Pored obilaska predškolskih ustanova u Aranđelovcu, Topoli, Rači, Lapovu, Kniću i Batočini, planirana je centralna svečanost u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić” u Kragujevcu 15. maja gde će uz savete biti podeljene četkice i paste za zube.

- Imajući u vidu da je preko 80 odsto stanovništva starijih od 65 godina u Srbiji bez zuba, a da se karijes na jednom ili više zuba javlja kod preko 40 % dece predškolskog uzrasta, grad Kragujevac će nastaviti da stručno i finansijski aktivno učestvuje u unapređenju oralnog zdravlja stanovništva, kazala je dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Institut za javno zdravlje ove godine je organizovao i literarni i likovni konkurs na temu zdravlja usta i zuba za decu od prvog do četvrtog i petog do osmog razreda, a tri najbolja rada takmičiće se sa radovima na republičkom nivou.

Najbolji rad biće idejno rešenje za poster Nedelje zdravlja usta i zuba sledeće godine.