Novinarska udruženja i građani pokrenuli su stranicu na Fejsbuku pod nazivom „Solidarno za Miroslava Jovanovića”, kako bi pružili podršku dugogodišnjem kragujevačkom novinaru i uredniku. Jovanoviću je nedavno apelacioni sud naložio da plati više od 1,4 miliona dinara zbog sporova koje su protiv nedeljnika „Svetlost”, čiji je urednik bio, vodila privatna lica pre 15 godina.

Kako je navedeno na Fejsbuk stranici, akcija je pokrenuta, jer Jovanović kao penzioner, ne može da isplati tu sumu.

- Smatramo da je Miroslav Jovanović, jedan od najzaslužnijih novinara i urednika Kragujevca, žrtva gotovo svega što je u državi Srbiji problem: nepostojanja nezavisnog sudstva, sramne privatizacije medija i političkih pritisaka i na sudove i na novinare, piše na Fejsbuk stranici „Solidarno za Miroslava Jovanovića”.

Apelacioni sud u Kragujevcu nedavno je naložio Miroslavu Jovanoviću da izdavačkom preduzeću „Svetlost” u stečaju isplati 820.000 dinara odštete i još 185.000 dinara za sudske troškove kao i zateznu kamatu od 2014. godine.

Jovanovića je tužio bivši poslodavac za naknadu štete zbog tri prethodna sudska procesa u kojima je to preduzeće osuđeno na novčane kazne zbog tekstova koji su objavljeni 2004. i 2007. godine, u vreme kada je Jovanović bio odgovorni urednik.