Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) pokrenula je postupak ispitivanja povrede konkurencije zbog sumnje na zloupotrebu dominantnog položaja protiv AD Autoprevoz - Janjušević iz Priboja, objavljeno  je na sajtu ove Komisije.

Komisija za zaštitu konkurencije je istovremeno pozvala i sva lica da im dostave podatke, isprave ili druge informacije koje mogu biti od značaja za ovaj postupak, na adresu Ulica Savska 25, Beograd.

Postupak je pokrenut 24. januara ove godine na osnovu inicijative, u kojoj se tvrdi da Autoprevoz upravlja jedinom autobuskom stanicom u Kragujevcu, a drugim prevoznicima naplaćuje prijem i otpremu autobusa – peronizaciju. Naime, kako stoji u saopštenju Janjušević je drugim prevoznicima naplaćivao peroizaciju po 800 dinara, što nije činio za svoje autobuse.

- Izjašnjenja i dokumentacija koju je u svom postupanju dostavilo društvo Autoprevoz „Janjušević” nisu dovoljan dokaz za drugačiji zaključak Komisije, te je osnovano pretpostavljeno postojanje povrede konkurencije koja za cilj ili posledicu ima ili može imati značajno ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije, stoji u nalazu Komisije.

Dalje se navodi da naplata cene za usluge peronizacije u iznosu koji je nepravično visok vodi eksploataciji korisnika ove usluge, a naplata različitih cena za iste stanične usluge različitim prevoznicima vodi diskriminaciji. Zato je Komisija osnovano pretpostavila  da navedene radnje mogu predstavljati radnje povrede konkurencije iz člana 16. Zakona, čije će postojanje Komisija ispitati i  utvrditi u svemu u skladu sa članom 41. Zakona.

Naime, Komisija će u postupku procenjivati sumnje da li 800 dinara za peronizaciju troškovno opravdan iznos, a baviće se i različitim vrstama naplate peronizacije u zavisnosti od toga da li autobus saobraća na međumesnim ili međunarodnih linijama.